Ainejärjestöjen vaalirenkaan (HYAL) seitsemäntoista paikan saalis on paras tulos Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaaleissa sitten vuoden 1979. Silloin Kokoomusopiskelijat (KansY) keräsivät 19 paikkaa.
    60-jäseninen edustajisto on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin.
    HYAL nousi nyt selvästi edustajiston suurimmaksi ryhmäksi ohi osakuntien, jotka saivat tyytyä yhteentoista paikkaan. Vaalien toinen voittaja oli HYY:n Vihreät, joka sai yhden lisäpaikan.
    Kukaan ei suostunut tunnustautumaan häviäjäksi vaali-iltana.
    “Ei ole helppo olla vaalipäällikkö kaksien todella hyvin menneiden vaalien jälkeen. Odotettavissa oli pientä laskua. Pystymme hyvin elämään tämän tuloksen kanssa”, vakuutti osakuntien vaalipäällikkö Leena Pihlajamäki .
    “Ei harmita lainkaan. Me saimme edustajistoon sellaiset kundit ja mimmit, että tällä porukalla rokataan”, iloitsi kaksi paikkaa hävinneiden kokoomusopiskelijoiden vaalipäällikkö Minni Tarkkanen .
    Tarkkanen itse saalisti kiitettävät 54 ääntä ja meni läpi.

Edustajistovaaleissa äänesti 33,2 prosenttia Helsingin yliopiston reilusta 32 000 äänioikeutetusta opiskelijasta. Äänestysprosentti on vajaa kaksi prosenttia alhaisempi kuin vuoden 2005 vaaleissa, mutta korkeampi kuin vuosina 2003 ja 2001.
    Tiedekuntatasolla aktiivisimmin äänestivät lääketieteilijät, joista 55 prosenttia kävi uurnilla. Äänestysinto ei kuitenkaan riittänyt tuomaan eri lääketieteiden ja oikeustieteen opiskelijoiden yhteenliittymälle HELPille lisäpaikkoja.
    Ensi kertaa vaaleissa mukana ollut ulkomaalaisten opiskelijoiden Tsemppi Group sai yhden paikan. Sen vei Amitavo Ganguli 56 äänellä.

Mitä vaalitulos sitten muuttaa ylioppilaskunnassa?
    “HYY:stä tulee opiskelijaläheisempi”, lupaa HYALin puheenjohtaja Reima Launonen .
    “Tulemme ottamaan enemmän yhteyttä järjestöihin ja jäsenistöön. HYY:n perustoimintaa ei leikata.”
    Ainejärjestöjen ja osakuntien edustajat ovat jakaneet ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajapaikat puoliksi vuoden 1997 vaaleista lähtien. Anonyymi HYYveteraani povasi kuitenkin vaali-iltana, että tulos lopettaa tämän sulle-mulle-pelin. Näin HYAL johtaisi HYY:n hallitusta yksin seuraavat kaksi vuotta.
    HYALin Launonen ja osakuntien Pihlajamäki eivät vaali-iltana halunneet kommentoida hallitusneuvotteluja. Neuvottelut käynnistyivät tämän viikon alussa.

Sitoutumattomat jyräsivät koko maassa

Sitoutumattomat ryhmät vahvistivat asemiaan muissakin ylioppilaskunnissa kuin HYY:ssa. Ainejärjestö-, osakunta-, kilta- ja muut sitoutumattomat ryhmät keräsivät valtakunnallisesti 61,2 prosenttia äänistä.
    Poliittisista ryhmistä parhaiten pärjäsivät vihreät 10,5 prosentin äänisaaliillaan. Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnassa vihreät tuplasivat paikkamääränsä. Useissa ylioppilaskunnissa vihreät saivat ehdokkaansa edustajistoon ensimmäistä kertaa.
    Kokoomusopiskelijat keräsivät valtakunnallisesti 9,5 prosenttia äänistä ja keskustaopiskelijat 5,9 prosenttia. Vasemmisto-opiskelijat nousivat 5,6 prosentin ääniosuudella neljänneksi suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi ennen demariopiskelijoita, jotka saivat vain 3,5 prosenttia äänistä.
    Edustajistovaalit järjestettiin samanaikaisesti 17 ylioppilaskunnassa. Valtakunnallinen äänestysprosentti nousi puolellatoista prosentilla edellisvaaleista. Äänestysprosentti oli nyt 27,6 eli äänensä vaaleissa antoi noin 40 000 opiskelijaa.
    Vilkkaimmin äänestettiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa.

Ylioppilaskunnan edustajiston alustava paikkajako kaudelle 2008

Ainejärjestöt . . . 17 (+5)
Osakunnat . . . 11 (-3)
HYY:n Vihreät . . . 9 (+1)
Sitoutumaton vasemmisto . . . 5 (-1)
Kokoomusopiskelijat . . . 5 (-2)
HELP . . . 5 (-)
Svenska Nationer och Ämnesföreningar (SNÄf) . . . 3 (-)
Opiskelijademarit . . . 2 (-1)
Keskustaopiskelijat . . . 1 (-)
Kristillisdemokraattien Helsingin Opiskelijat . . . 1 (1)
Tsemppi Group . . . 1 (+1)

Suluissa muutos vuoden 2005 vaaleihin

Janne Salomaa