Vieraita poliisilaitoksella

T:Teksti:

Suomen laki on kaikille sama. Kansalaisten tasaveroinen kohtelu lain ja järjestyksenvalvojien edessä kuitenkin edellyttää, että poliisin on otettavaa huomioon kulttuurierot.
    Poliisiopinnoissa erilaisten kulttuurien kohtaamiseen valmentamiselle on omistettu vain yksi teemapäivä ja reilu 50 sivua luettavaa. Kirjallisuus käsittelee muun muassa syrjintäkysymyksiä ja hallinnon suvaitsevaisuutta.
    Monikulttuurisuuskysymyksille varta vasten omistetun opetuksen lisäksi näkökulmaa sivutaan myös esimerkiksi etiikan, psykologian ja juridiikan opinnoissa.
    Teemapäivänä puhutaan ulkomaalaistaustaisen väestön ja romanien elämästä Suomessa.
    “Romanien tavat ja pukeutuminen herättävät paljon keskustelua. Moni yllättyy aidosti, kun kerron, että rikollisuudella ei ole mitään tekemistä romanikulttuuriin kanssa, kertoo Etelä-Suomen romaniasiain neuvottelukunnan edustaja Malla Laiti. Hän on vieraillut kolme vuotta luennoitsijana poliisikoulussa Tampereen Hervannassa.

Teemapäivän päätteeksi poliisikoulussa vierailee ryhmä ulkomaalaisia opiskelijoita Tampereen ammattiopistosta tai aikuiskoulutuskeskuksesta. Vierailijaryhmä ja poliisiopiskelijat jaetaan keskustelemaan pienryhmiin, joissa edustettuina on mahdollisimman monta eri kansallisuutta.
    “Ryhmäkeskustelu oli avartava kokemus. Puhuimme paljon poliisin roolista eri maissa: oli hyvä huomata, että poliisi on monissa maissa pelätty”, kertoo poliisikoulun 2005 aloittanut Jaakko Heino .
    Kohtaamiset murtavat ennakkoluuloja puolin ja toisin.
    “Osalle maahanmuuttajista tulee yllätyksenä esimerkiksi se, että poliisin koulutus kestää Suomessa monta vuotta, eikä poliisiksi pääsemiseen riitä vain se, että osaa hakata kepillä”, sanoo Tampereen ammattiopistosta vierailijaryhmiä kokoava suomen kielen opettaja Marja-Sisko Oksanen .

Maahanmuuttajien vierailukäyntejä on järjestetty poliisikouluun 1980-luvun lopulta lähtien. Pysyväksi osaksi poliisikoulutusta ne otettiin kolme vuotta sitten. Monikulttuurisuuden käsittelyä on lisätty hiljakseen 1990- ja 2000-luvun aikana, mutta edelleen se on koulun opetussuunnitelmassa statistin osassa.
    “Meillä on paineita lisätä monikulttuurisuuden käsittelyä”, toteaa poliisikoulun opintopalveluiden esimies ylikomisario Kimmo Ilmari Kiiski. Hän ei kuitenkaan osaa sanoa tarkemmin, miten ja milloin, kulttuurien kohtaaminen saa lisää painoa poliisiopinnoissa.

Janne Salomaa
Kuva Leena Kisonen