Rahat taivaan tuuliin?

T:Teksti:

Tanska on tuulivoiman luvattu maa. Noin viidesosa juuttien kuluttamasta sähköstä on peräisin tuulivoimaloista.
    Eikä ainoastaan suurten energiayhtiöiden voimaloista.
    Yksityisten tanskalaisten omistamat tuulivoimalat tuottavat Tanskassa yli kolme kertaa enemmän energiaa kuin sähköyhtiöiden tuulimyllyt. Itse asiassa juuri tavallisten kotitalouksien omistamat yhtiöt ja osuuskunnat aloittivat 1980-luvulla koko tuulivoimainnostuksen.
    Suomessa ollaan kaukana Tanskan luvuista. Tuulivoiman osuus sähköntuotannosta on noin 0,2 prosenttia, ja täkäläiset tuulivoimalat jauhavat sähköä pääosin isoille energiayhtiöille.
    Muutama pienosakkaiden perustama tuulivoimayhtiö Suomessakin silti on. Sähkönsä ne myyvät pääosin omistajilleen.

Jos mielii osakkaaksi tuulibisnekseen, helpoimmin pikkuyhtiöistä pystyy ostamaan Lumituuli Oy:n osakkeita. Yhtiö omistaa pienen voimalan Oulun lähellä Lumijoen kunnassa.
    Lumituulen osakkeita myydään yhtiön verkkosivujen huutokau- passa. Syyskuun puolivälissä yksi osakas kauppasi kahta osakettaan 480 euron yhteishintaan.
    Netissä voi investoida myös uuden tuulivoimalan rakentamiseen osallistumalla Suomen Tuulienergian osakeantiin. Yksi yhtiön osake maksaa 200 euroa.
    Toistaiseksi yhtiön tuulivoimala tosin on vielä suunnitteluasteella. Voimalapääomaa yhtiö kerää osakeannin ohella myös myymällä tuulimittauspalveluita ja kilohailisäilykkeitä.

Pikavoittoa tuulivoimalan osakkaana ei kannata odottaa. Lumituulen osakkeiden arvo on noussut vuoden 1999 annista noin 14 prosenttia.
    Tosin bisneksen sijaan yhtiön tarkoitus on tarjota osakkailleen kohtuuhintaista sähköä.
    Yhtä Lumituulen osaketta kohden saa ostaa 500 kilowattituntia sähköä vuodessa 4,90 sentillä per kilowattitunti. Vertailun vuoksi: Helsingin Energian perussähkö maksaa helsinkiläisille 5,25 senttiä kilowattitunnilta marraskuun alusta lähtien. Kilowattitunnilla pyörittää suunnilleen koneellisen pyykkiä.

Tuulivoimatuotantoa tutkineen VTT:n Hannele Holttisen mukaan yksityisessä omistuksessa olevan tuulivoiman rakentaminen Suomessa on vaikeampaa kuin monissa muissa Euroopan maissa.
    ”Investointitukea myönnetään Suomessa vain yrityksille, joten yrityksen perustaminen on käytännössä välttämätöntä kaikille tuulivoiman rakentamista suunnitteleville”, erikoistutkija Holttinen sanoo.
    Pienille tuulivoimatuottajille aiheuttaa työtä Suomessa myös se, että niiden täytyy itse huolehtia sähkön jälleenmyynnistä.
    Toisin on esimerkiksi Tanskassa ja Saksassa, joissa sähköverkon omistajien on pakko ostaa tuulivoimalla tuotettu sähkö itselleen, ja vieläpä kiinteään – usein muuta sähköä kalliimpaan – hintaan.

Janne Salomaa
Kuva IG Windkraft