Pari viikkoa sitten koko Suomi murjotti. Financial Times -lehti oli liitteessään tuominnut maamme juoppojen ja väkivallan maaksi.
    Onneksi media-alhoa ei kuitenkaan kestänyt pitkään. BBC:n Documentary Archive -ohjelma julisti viime viikolla Suomen jälleen huippujen huipuksi, tällä kertaa koulutuksessa.
    Top of The Class -sarjassaan toimittaja Owen Bennet-Jones vieraili niin ala-asteella, yläasteella kuin Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksella. Ja kuuli muun muassa, että meillä opettajat ja oppilaat ovat hyviä kavereita.
    Bennet-Jones ihmetteli, että eikö Suomessa todellakaan tuoda aseita tai huumeita kouluun tai edes käyttäydytä huonosti? Ja kuinka idyllinen paikka Suomi onkaan: kun kadulla kävelee lapsi, jolla ei ole lapasia kädessä, huomauttaa vastaantuleva aikuinen varmasti asiasta.
    Kyylä kiittää BBC:tä ansiokkaasta Suomi- kuvan kirkastamisesta ja pyytää käymään pian uudelleen. Ei vähiten, koska Top of The Class on mainiota viihdettä: ohjelma huipentuu kohtaukseen, jossa toimittaja kuuntelee Nokian huippuosaajia palkkaavan henkilöstöpomon kanssa Finlandiahymniä kännykän soittamana.
    “Kun ajat ovat vaikeita, luovuus kasvaa”, kuuluu johtopäätös.

Kyylä on lukenut huolella myös Iltalehteä. Se otsikoi 10.9. näkyvästi, että joka kolmas seksirikosepäilty Helsingissä on ulkomaalainen. Jutussa todetaan, että ulkomaalaisten osuus kaupungin raiskauksista on epätavallisen suuri: onhan vain kymmenen prosenttia Helsingin väestöstä ulkomaalaisia.
    Iltalehti koettaa myös penätä poliisilta “epäiltyjen maakohtaista top ten -listaa”. Samaa listaa haikaillaan uudelleen vielä seuraavan päivän lehdessä.
    Kyylä antaa Iltalehdelle suorituksestaan pari trendikkyyspistettä – onhan erilaisten listojen julkiseksi vaatiminen ollut viime aikoina kovassa huudossa.
    Seuraavaksi esiin voidaan ehkä vaatia myös top ten -lista suomalaisraiskaajien yleisimmistä ammateista ja suomalaisraiskaajien suosituimmista asuinalueista.

Lopuksi Kyylä tarttuu Metroon, joka tarjosi maukkaita lukuhetkiä 11.9. ilmestyneessä numerossaan. Lehti esittelee muun muassa ravintola Eliten ruokalistaa, joka syyskuun aikana yhdistää argentiinalaiset Trapiche-viinit ja laadukkaan liharuoan. Jutussa kerrotaan myös syyskyyn Mikä Viini! -tapahtumasta, johon Eliten tarjoilut liittyivät.
    Jutussa kiintoisaa on ennen muuta se, ettei se taida olla juttu. Sivun kuvituksena on sekä viinitapahtuman että siihen osallistuvien ravintoloiden (muun muassa Eliten) mainokset. Molempien kulmassa lukee tunnollisesti ilmoitus.
    Jutun tai tarkemmin katsottuna ilmeisesti jutulta näyttävän mainoksen kohdalla ilmoituksesta ei kerrota.
    Mutta sattuuhan sellaista – varsinkin hyvää argentiinalaista viiniä nauttiessa.