Luonto puskee läpi

T:Teksti:


Järviruoko
(Phragmites australis) viihtyy rannoilla, mutta se saattaa kasvaa jopa jalkakäytävien reunoilla. Ruokokasvustoa kutsutaan usein virheellisesti kaislikoksi, vaikka kyseessä on ruovikko. Järviruoko on Suomen luontoon kuuluva alkuperäiskasvi. Töölönlahden rannat päätettiin jättää luonnontilaiseksi jo sata vuotta sitten, kun alueelle alettiin suunnitella urheilupuistoa. Pohjoispuolelta alkaa Keskuspuisto, jossa vilistää toisinaan jopa kettuja.


Leskenlehti
(Tussilago farfara) Senaatintori


Valkopeippi
(Lamium album) Snellmaninkatu


Rauduskoivu
(Betula pendula) on saanut kasvaa Snellmaninkadulla kaikessa rauhassa arviolta kolmisen vuotta. Aluksi puu on kasvanut hitaasti, mutta nyt, hyväsateisena vuotena, se on ottanut spurtin. Kaupunkilaiskasvit saavat lisäravinteita yllättävistäkin lähteistä. Vielä 1900-luvun vaihteessa sisäpihojen ulkohuussit tarjosivat kasvuvoimaa keskustassa. Nykyään lannoituksesta huolehtii turhan usein baarista kotiin matkaava vessahätäinen.


Rikkapalsami
(Impatiens parviflora) Snellmaninkatu


Kanadankoiransilmä
(Conyza canadensis) on alun perin pohjoisamerikkalainen kasvi. Eurooppaan se kulkeutui 1600-luvulla purjelaivojen salamatkustajana. Helsingissä lajin ensihavainnot ovat 1870-luvulta. Monien tulokaslajien tavoin kanadankoiransilmä aloitti Suomen- valloituksensa satama-alueilta ja levisi sieltä pikkuhiljaa ympäri kaupunkia. Vasta viime vuosikymmeninä se on levinnyt laajemmalle Suomeen. Kuvan yksilö elää Kaisaniemenkadulla.


Valkomesikkä
(Melilotus albus) Töölönlahdenkatu


Pihasaunio
(Matricaria matricarioides) viihtyy esimerkiksi Senaatintorilla. Suomeen kasvi päätyi vahingossa 1800-luvulla ilmeisesti Pietarista, kun kaupungista tuotiin muita kasveja Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan. Ihminen on levittänyt kasveja jo varhain. Esimerkiksi leskenlehti (Tussilago farfara) kulkeutui ihmisen mukana Suomeen jo ennen rautakautta. Myöhemmin kasvien siemeniä on matkannut esimerkiksi junien kivihiilikuormissa.


Ratakrassi
(Lepidium densiflorum) Töölönlahdenkatu


Komealupiini
(Lupinus polyphyllus) Töölönlahti

Päivi Ala-Risku
Kuvat Terhi Korhonen

Lähteenä on käytetty myös Mattias Tolvasen kirjaa Kaupunkiluonto (WSOY)