Muistan: Jouni Backman osti purjelaudan opintolainalla

T:Teksti:

Jouni Backman

Syntyi Savonlinnassa 48 vuotta sitten.
Aloitti valtio-opin opinnot Tampereen yliopistossa 1980.
Oli SDP:n kansanedustajana 1987-2007. Toimi kahteen otteeseen ministerinä ja viimeisimmäksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana.
Putosi eduskunnasta 2007. Aikoo nyt tehdä opintonsa loppuun.

Opiskelijapolitiikasta…

Aloitin valtio-opin opintoni vuonna 1980 Tampereen yliopistossa. Se oli punaisen yliopiston maineessa, ja siksi luonteva paikka minulle. Menin heti mukaan sekä ainejärjestöni Iltakoulun toimintaan että demariopiskelijoihin, josta päädyin myös ylioppilaskunnan edustajistoon.
Opiskelijapolitiikka oli pettymys. Päärakennuksen kahvilalla oli maine politiikkaa kuhisevana pesänä, mutta ei siellä tapahtunut mitään. Siihen aikaan perinteinen puoluepolitiikka alkoi menettää merkitystään ja sitoutumattomuus nousta. Simo Frangén ja Alivaltiosihteerin porukat tulivat kuin huumorilla mukaan. Helsingin nuorisopolitiikka ja Savonlinnan kunnallispolitiikka antoivat minulle enemmän.

Luennoista…

Valtio-opin luennot olivat Tammer-hotellin vieressä, metodistikirkon salissa. Pääministeri Matti Vanhasen isä Tatu Vanhanen piti valtio-opin peruskurssin. Hänellä oli aina farkut jalassa, leveä vyö ja ruutupaita. Tuntuu, että hän piti vuosikymmenestä toiseen aina samat luennot samoista ruutupapereista. Jo silloin hän yhdisti valtio-oppiin virtauksia biotieteistä ja pyrki kuvaamaan ihmisen perimän tai rodun yhteyttä yhteiskunnalliseen kehitykseen ja ilmiöihin. En oikein voinut sulattaa sitä.

Opintoinnosta…

En ollut aktiivinen opiskelija, enhän saanut riittävästi tuloksia aikaiseksi. Käytännössä olin puolipäiväinen opiskelija, koska poliittiset riennot veivät niin paljon aikaa. Yleensä lähdin sunnuntai-iltana Savonlinnasta yöjunalla, joka tuli Riihimäen asemalle kello 5.40. Ensimmäinen jatkoyhteys Tampereelle meni vähän yli seitsemän. Riihimäen asemaravintolan paikallinen kantaporukka tuli hyvin tutuksi siinä vuosien varrella. Opiskelin Tampereella kolme päivää viikosta, ja torstaina lähdin junalla pariksi päiväksi Helsinkiin nuorisopolitiikan ja tyttöystäväni, nykyisen vaimoni, seuraan. Viikonlopuksi menin sitten Savonlinnaan.

Opiskelijan ruokavaliosta…

Asuin koko opiskeluajan legendaarisessa opiskelija-asuntolassa Härmälässä. Sen asukkaisiin on kuulunut muun muassa Juice Leskinen. Asuntola sijaitsi leirintäalueen vieressä viisi kilometriä keskustasta. Rakennus oli parikerroksinen, harmaa ja näytti amerikkalaiselta motellilta.
Yksiössäni oli pieni jääkaappi ja irrallinen keittolevy. Sillä kokkasin kolmea ruokaa: Saarioisten maksalaatikkoa, tonnikalasalaattia ja lettuja. Nuukana miehenä ostin aina viereisestä K-marketista sellaista tavaraa, joka oli menossa vanhaksi.

Opintolainasta…

Jälkikäteen tuntuu, etten ole koskaan elänyt leveämmin kuin opiskeluaikoina. Otin lainaa ja olin useampana kesänä duunissa Savonlinnan oopperajuhlilla. Siten pärjäsin hyvin. Yksi opintolainahankinta oli italialainen Max in mare -merkkinen purjelauta, jonka ostin Pyynikillä sijaitsevasta erikoisliikkeestä vuonna 1981. Se maksoi 3 650 markkaa ja oli Vene-lehden testivoittaja. Purjelautailin silloin aktiivisesti, mutta en Näsijärvellä vaan Savonlinnan suunnalla.

Milka Sauvala
Kuvitus Ville Hyttinen