“Hyvin sisustettu ja kalustettu, rauhoittava, siisti ja moderni kirjasto”, luonnehti eräs opiskelija unelmiensa kampuskirjastoa Ylioppilaslehden kyselyssä.
    Eniten vastaajien kirjastounelmissa toistuivat sanat viihtyisä ja valoisa. Kirjastosta toivotaan opiskelijan toista olohuonetta, jossa haluaa viettää pidemmänkin tovin.
    Helsingin yliopisto suunnittelee kokoavansa keskustakampuksen kirjastot saman katon alle. Suuri kampuskirjasto sijoitettaisiin todennäköisesti Kaisaniemeen entiseen Pukevan taloon, jossa Opiskelijakirjasto jo sijaitsee. Kirjaston suunnittelusta käynnistetään arkkitehtikilpailu vielä tänä keväänä.
    40 prosenttia Ylioppilaslehden kyselyyn vastanneista piti tärkeänä, että kampuskirjastosta saisi henkilökohtaista palvelua lainaus- ja tiedonhakuasioissa. Saman verran toivoi kerroskohtaista neuvontatiskiä ja laajaa valikoimaa sanoma- ja aikakauslehtiä.

Unelmien kampuskirjastossa aineisto olisi jaoteltu selkeästi. Mitä se käytännössä tarkoittaisi, jakoi mielipiteitä. Toiset opiskelijat ehdottivat tenttikirjoille “hälinäkerrosta” ja muulle kirjallisuudelle alakohtaisia rauhallisia tiloja. Toiset taas toivoivat kaiken saman alan kirjallisuuden löytyvän samasta paikasta.
    Unelmien kirjastossa olisi paljon erilaisia tiloja eri tarkoituksiin: suljettuja lukusaleja, ryhmätyötiloja, lukunurkkauksia sohvin ja nojatuolein, paikkoja joissa voi jutella sekä opiskelijahintainen kahvila. Hiljaista lukusalia piti erittäin tärkeänä 69 prosenttia vastaajista.
    “Kirjastoon tarvitaan monenlaisia lukupaikkoja. Joku tykkää lukea kylmässä halogeenivalossa pöydän ääressä ja häiriintyy jok`ikisestä pikku rasahduksesta kymmenen metrin säteellä. Itse kaipaan lukupaikkoja, joissa on lämmin tunnelma ja tasaisen vaimea hälinä”, mietti eräs vastaaja.
    “Unelmien kirjastossa olisi tilaa keskusteluille ja tiloja tapahtumien järjestämiseen. Siellä käytettäisiin vapaata softaa ja opastettaisiin vapaaseen tiedonvälitykseen ja julkaisuun”, ehdotti toinen.

Joillakin opiskelijoilla oli kirjastolle hyvin yksityiskohtaisia toiveita. Unelmien kampuskirjastossa olisi viherkasveja ja kahvilan lisäksi paikka, jossa voi lämmittää omia eväitä ja selailla hömppälehtiä. Myös torkkuhuonetta kaivattiin.
    “Unelmakirjastossa olisi tila, johon voisi mennä nukkumaan hyppytuntien ajaksi.”
    Vessoja olisi runsaasti ja niissä rullapyyhkeet. Valoisissa lukusaleissa olisi tarpeeksi lämmin ja hyvä ilmastointi. Kirjastossa olisi taidelainaamo ja kattavat musiikki- ja elokuvakokoelmat.
    “Paljon tummaa puuta ja vaniljan värisiä tuoleja, ripaus turkoosia”, sisusti eräs vastaaja kirjastoa.
    43 prosenttia vastaajista piti nykyisiä Opiskelijakirjaston aukioloaikoja sopivina myös kampuskirjastolle. Runsas kolmannes kuitenkin pidentäisi aukioloaikoja, ja viidennes toivoi kirjaston ovien olevan auki myös sunnuntaisin. Joidenkin vastaajien unelmissa kirjastoon pääsisi vuorokauden ympäri – ainakin lukusaleihin.
    “Oppimiskeskus olisi parempi määritelmä uudelle kirjastolle, älkää tehkö sitä kuollutta kirjavarastoa”, pyysi eräs vastaaja.
    Ylioppilaslehden kyselyyn vastasi maaliskuun puolessa välissä 1 194 pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijaa.

Milka Sauvala
Kuva Vesa Sammalisto

Ylioppilaskunta järjestää avoimen keskustelutilaisuuden keskustakampuksen kirjastojen kehittämisestä 3.4. klo 17.00 Mannerheim-salissa (Mannerheimintie 5 A, 5. krs).