1570. Rajariidat Karjalassa, etupiirinahistelu Baltiassa ja Venäjän Ivana Julman ja Ruotsin Juhana III:n kukkotappelu herttuatar Katariina Jagellonicasta johtavat Ruotsin ja Venäjän väliseen sotaan, “pitkään vihaan “. Sissien hyökkäykset ovat julmia aina Pohjanmaalta Vienan Karjalaan.

1700-luvun alku. Rutto niittää satoa Suomessa. Helsingin ensimmäisen historian kirjoittajan Henrik Forsiuksen mukaan kaupungissa kuoli ruttoon kaikkiaan 1185 henkeä vuosina 1710-1711.

1939. Kansallinen turvallisuus järkkyy, kun Neuvostoliitto kutsuu Suomen edustajat neuvottelemaan “konkreettisista poliittisista kysymyksistä”. Suomi kieltäytyy syksyn aikana käydyissä keskusteluissa alueluovutuksista. Puna-armeijan hyökkää Suomeen 30. marraskuuta. Talvisota alkaa.

2004. Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon kirjataan: “Keskeisiä turvallisuuteen vaikuttavia uhkia ovat terrorismi, joukkotuhoaseiden leviämisen ja käytön uhka, alueelliset konfliktit ja sotilaallinen voimankäyttö, järjestäytynyt rikollisuus, huumeet ja ihmiskauppa, taloudelliset ja teknologiset riskit, ympäristöongelmat, väestönkasvu, väestöliikkeet ja epidemiat.”

2007. Jyrki Vesikansa otsikoi Iltalehdessä 22.2: “Suhde voi olla turvallisuusriski”. Kirjoituksessa arvellaan, että pääministerin ex-heila Susan Kuronen olisi voinut olla uhka Suomen turvallisuudelle: Susanilla on ollut mahdollisuus kuulla pääministerin luottamuksellisia puhelinkeskusteluja. “Olisiko avainhenkilöiden seurustelukumppanien taustoja selvitettävä”, Vesikansa kysyy.