Hallitus hyväksyi viime lokakuussa pitkään valmistellun maahanmuuttopoliittisen ohjelman. Sen painopiste on työperusteisen maahanmuuton helpottamisessa. Mitä mieltä olette tästä painotuksesta?

Granberg-Haakana: Tietysti se kuvastaa tulevaa työvoimapulaa, mutta painotus on ehkä hiukan väärä. Mielestäni meillä ei vielä ole liikaa maahanmuuttajia Suomessa. Antaa hieman kummallisen kuvan, että tänne halutaan maahanmuuttajia, mutta vain töihin ja vain hyvin koulutettuja.

Johanna Rossi: Tässä haetaan isoon ongelmaan ehkä vähän nopeaa ratkaisua, kun halutaan vain hyvää työvoimaa rajojen ulkopuolelta. Onko edes eettisesti oikein valikoida tulijat tällä perusteella?

Suomi on vuodesta 2005 myöntänyt tilapäisiä oleskelulupia, b-lupia, Irakista, Somaliasta ja Afganistanista tuleville turvapaikanhakijoille. Ulkomaalaisviraston mielestä nämä eivät tarvitse suojelua, mutta heitä ei voida palauttaa esimerkiksi puutteellisten lentoyhteyksien vuoksi. Onko b-lupien myöntäminen perusteltua?

Granberg-Haakana: On hiukan kummallista pitää esimerkiksi Somaliaa turvallisena maana. On meidänkin kannaltamme hyödytöntä, että nämä ihmiset joutuvat vain odottamaan. He saisivat mielihyvin osallistua työelämään ja opiskella. Tietysti jos turvapaikanhakijat myöhemmin lähtevät muualle, ei satsaus tule meidän hyväksemme, mutta näille ihmisille se on kuitenkin hyväksi.

Johanna Rossi: On ehdotettu, että näitä ihmisiä ryhdyttäisiin heti sopeuttamaan. Mikä ettei. Ja jos ajatellaan heidän mielenterveyttään, niin tuskin kukaan helposti palautuu takaisin yhteiskuntaan kahden vuoden istumisen jälkeen, oli se yhteiskunta minkä niminen tahansa.

Suomen pakolaiskiintiö on tällä hetkellä 750 ihmistä vuodessa. Viime vuonna kiintiöstä jäi 90 paikkaa täyttämättä. Pitäisikö Suomen ottaa lisää kiintiöpakolaisia, vai onko tuo 750 riittävä määrä?

Johanna Rossi: Suomessa ei olla aivan valmiita todelliseen monikulttuurisuuteen. Eikä minun mielestäni pidä pakolla siihen rynnätäkään, kun se ei tunnu meiltä luonnistuvan.

Granberg-Haakana: Pidemmällä tähtäimellä pitäisi pyrkiä siihen, että yhteiskuntamme olisi valmis ottamaan vastaan lisää pakolaisia. Ei ehkä ensi vuonna, mutta se prosessi pitäisi saada alulle, että oltaisiin valmiita. Euroopassa on paljon maita, joilla on kokemusta laajasta maahanmuutosta. Me voimme oppia niiden kokemuksista ja välttää pahimmat niissä tehdyt mokat.

Entä muut?

“Suosittelen, että Ulkomaalaisviraston johto tekisi tutustumiskäynnin esimerkiksi Bagdadiin.”
Tapio Laakso

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden pj. Kuuntele Lotte Granberg-Haakanan ja Johanna Rossin koko väittely ja lue muiden eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen kommentit Ylioppilaslehden verkkosivuilla osoitteessa ylioppilaslehti.fi.

Ville Seuri
Kuvitus Stina Salin