Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen (kesk.) on vaatinut sosiaaliturvajärjestelmän perusteellista remonttia.

Mitä mieltä olette tästä?

Laakso: Perusturvajärjestelmämme kaipaa uudistamista. Nykyinen sosiaaliturva on rakennettu oletukselle siitä, että jokaisella on vakituinen, kokopäiväinen työsuhde. Tämä ei enää ole todellisuutta.
    Vihreiden ehdottama 450 euron perustulo selkiyttäisi sosiaaliturvaa. Sen ulkopuolelle eivät jäisi nekään, jotka eivät nyt jaksa tai hakea tukia. Sosiaaliviranomaisten aika vapautuisi asiakkaiden aktiiviseen auttamiseen.

Välimäki: Mielestäni meillä on hyvä, syyperustainen sosiaalijärjestelmä. Sen lähtökohta on, että jokainen aikuinen pystyy itse hankkimaan elantonsa. Ellei hän näin tee, on siihen syy, ja tämän syyn perusteella myönnetään tukea.
    Tietenkään järjestelmä ei ole täydellinen. Tukia olisi kohdennettava yhä enemmän niille, jotka niitä todella tarvitsevat, kuten pitkäaikaistyöttömille, yksinhuoltajaperheille ja työelämästä vamman tai sairauden takia syrjäytyneille

Pätkätyöt ovat monille nuorille arkipäivää. Parantaisiko perustulo pätkätyöläisten asemaa?

Välimäki: Perustulon käyttöönotto tekisi pätkätöiden teettämisen entistä helpommaksi. Työntekijöillä on joka tapauksessa pyrkimys päästä eroon pätkätöistä ja saada vakinaisia töitä. Siinä pyrkimyksessä ei tule antaa periksi.

Laakso: Tarpeettomasti teetettyihin pätkätöihin pitää puuttua, mutta samalla on vaikutettava silpputyötä tekevien ihmisten tilanteeseen. Juuri tähän perustulo tähtää. Aluksi on tehtävä alle 1 000 euron kuukausituloista verottomia ja yhdistettävä syyperustaisia tukia.

Perustulosta puhuttaessa törmätään usein palkkatyötä koskeviin arvokysymyksiin. Millainen on mielestänne palkkatyön asema nyky-yhteiskunnassa?

Välimäki: Työ on parasta sosiaalipolitiikkaa. Se pitää ihmiset mukana yhteiskunnassa. Rahaa ei tule jakaa ihmisille vastikkeettomasti, vaan yhteiskunnan on pidettävä huolta niistä, jotka apua tarvitsevat. Jotta jaettavaa olisi, on yhteinen kakku ensin rakennettava työtä tekemällä.

Laakso: Jaettavaa syntyy myös muusta työstä kuin palkkatyöstä. On naurettavaa väittää, ettei esimerkiksi omaishoitaja tekisi arvokasta työtä, koska hän ei ole palkkatyössä. Hänen työnsä vähentää hoitopaikkojen tarvetta. Vastaavia esimerkkejä on rajattomia määriä. Toivon, että perustulo voisi nostaa tällaisen työn arvostusta.

Entä muut?
“Poliittista realismia on se, ettei negatiivisen tuloveron malli tule toteutumaan aivan lähivuosina.”
Tuomo Puumala, Keskustanuorten puheenjohtaja

Kuuntele Tapio Laakson ja Heta Välimäen koko väittely ja lue muiden eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen kommentit Ylioppilaslehden verkkosivuilla osoitteessa ylioppilaslehti.fi.

Ville Seuri
Kuvitus Stina Salin