“Luterilaisen teologian kannalta ilmestyskirjan kuvaukset Kristuksen paluusta ovat aina olleet hieman hankalia”, kertoo dosentti Antti Marjanen Helsingin yliopiston eksegetiikan laitokselta.
    “Mutta jos oletetaan asioiden menevän kuten kerrotaan, Jeesus ei olisi palatessaan ihminen vaan jumalallinen olento.”
    Marjanen kertoo, että palattuaan Jeesus perustaisi maan päälle tuhatvuotisen valtakunnan, jota hän hallitsisi. Valtakuntaan pääsisivät kaikki hänen seuraajansa. Sen ulkopuolelle jäävät puolestaan jäisivät antikristuksen joukkoihin.
    “Tämä asiantila jatkuisi rauhallisena tuhat vuotta, kunnes koittaisi viimeinen taistelu ja tuomio. Perkeleen joukot ja antikristuksen seuraajat heitettäisiin sitten tulijärveen. Tuomion jälkeen laskeutuisi alas uusi Jumalan hallitsema maailma, jossa Jeesuksen seuraajat viettäisivät ikuista elämää.”

Niin siis pähkinänkuoressa. Selvää kuitenkin on, että saapuipa Jeesus maailmaan minkälaisena tulipallona tahansa, hänen pitäisi sopeutua nykymaailman vaatimuksiin – Jeesus joutuisi opettelemaan mediahallintaa.
    Digitaalikulttuurin apulaisprofessori Susanna Paasonen Jyväskylän yliopistosta arvelee, että Jeesuksen kannattaisi turvata yhdysvaltalaiseen mediakenttään.
    “Siellä on paljon kristillisiä televisiokanavia. Niistä olisi hyvä jatkaa valtamediaan”, hän sanoo.
    Myös internetissä olisi puolensa.
    “Verkon kautta on helppo koota yhteisöjä. Siellä ongelma on kuitenkin löydettävyys – Jeesuksen tarvitsisi jotenkin nostaa profiiliaan, jotta ihmiset bongaisivat vaikkapa Youtube- videon hänen paluustaan.”
    Ihan pelkkä Second coming ei siis taitaisi verkossa erottua.

Rauhantutkija Unto Vesa Tampereen yliopistosta uskoo, että Jeesuksen saapuminen lopettaisi ainakin aseelliset konfliktit maailmasta.
    “Minun käsitykseni mukaan Jeesus pyrkisi ratkomaan maailman ongelmat puhumalla.”
    Vesan mielestä Jeesusta voitaisiin verrata tuomioistuimeen, joka ratkoisi maapallon kiistat kohdalleen.
    Kristillisdemokraattien kansanedustaja Bjarne Kallis on samoilla linjoilla.
    “En usko, että politiikkaa tai puolueita tarvittaisiin enää Jeesuksen palattua. Siinä valtakunnassa kaikilla olisi hyvä olla.”

Entä olisiko kristinuskon vastustajien vaikea myöntää olleensa väärässä?
    “En usko, että se olisi ongelma”, vastaa Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Robert Brotherus.
    “Jos tuliset vaunut todella syöksyisivät taivaista pasuunoiden soidessa, niin siinähän olisi se todiste, joka olisi vakuuttava.”
    Liittymistä Jeesuksen valtakuntaan Brotherus ei silti pitäisi itsestäänselvyytenä.
    “Vanhaa testamenttia lukiessa Jumalasta saa aika raa`an kuvan. Pitäisi selvittää, josko Luciferin puolella olisi kuitenkin parempi olla.”
    “Vaikka opportunistisesti Jeesuksen seura olisi tietysti parempi, sillä tarun mukaan Hänhän se lopulta voittaa.”

Helsingin seurakunnan tuomiorovasti Matti Poutiainen ei innostu pohtimaan, mitä tuhatvuotinen valtakunta tarkoittaisi kirkolle.
    “Minun näkemykseni mukaan Jeesuksen paluu lopettaisi maailman sellaisena kuin me sen tunnemme. Ei siinä olisi meidän instituutioillemme enää sijaa.”
    Poutiaisen mukaan ihmishahmoisena palaava Jeesus olisikin lopun aikoja mielenkiintoisempi skenaario.
    “Jos Jeesus palaisi keskuuteemme ja pääsisi yli tähän liittyvistä, no, uskottavuusongelmista, olisi hänen luokseen varmasti paljon pyhiinvaeltajia.”
    “Ja saarnavuoron Tuomiokirkosta hän saisi varmasti.”

Juha Merimaa
Kuva Hans Eiskonen