Yleistä asevelvollisuutta pidetään Suomen maanpuolustuksen kulmakivenä. Sen tarpeellisuutta ei saa kyseenalaistaa, kuten viimeksi ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari sai syyskuun alussa huomata. Hän ehdotti Uutispäivä Demarin haastattelussa asevelvollisuuden tarpeellisuuden selvittämistä vuoden 2008 puolustusselonteon yhteydessä.
    Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma palautti kiireesti puoluetoverinsa ruotuun. Selvityksiä ei tarvita, hän jyrähti, ja keskustelu oli demarien osalta päättynyt. Vain vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg uskalsi puolustaa Jaakonsaarta.

Nykymaailmassa suomalainen puolustusratkaisu on poikkeus. Kun EU-maat siirtyvät palkka-armeijoihin ja valikoivaan asevelvollisuuteen, luodaan Suomessa asevoimien rinnalle laajoja vapaaehtoisen maanpuolustuksen rakenteita.
    Suomen erityisasemaa perustellaan muun muassa pitkällä itärajalla, historialla ja järjestelmän edullisuudella.
    Liken ja Sadankomitean julkaisema artikkelikokoelma Tahdon asia luo kriittisen silmäyksen asevelvollisuusjärjestelmään. Artikkelien kirjoittajina on tutkijoita, toimittajia ja rauhanliikkeen aktiiveja. Tahdon asiassa pohditaan muun muassa yleisen asevelvollisuusjärjestelmän perusteita, naisten asepalveluksen historiaa ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen haittapuolia.
    Asevelvollisuuden erityisasemaa selittää sen kytkeytyminen suomalaiseen kansallisidentiteettiin, toteaa Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Kari Laitinen.
    Toimittaja ja tietokirjailija Mikko Metsämäen mukaan puolustusvoimat vahvistaa asemaansa entisestään laajoilla pr-kampanjoilla. Näistä pitkäikäisimpiä ovat valtakunnalliset maanpuolustuskurssit. 1960-luvulta alkaen järjestetyille kursseille on osallistunut jo 7 000 suomalaisen eliitin jäsentä, nykyisistä kansanedustajista kolme neljäsosaa.

Artikkelikokoelmana Tahdon asia on epätasainen eikä järin hyvin toimitettu. Osa teksteistä on tieteellisiä artikkeleja alaviitteineen, osa taas pamfletteja tai lyhyitä esseitä. Huolellisempi toimittaminen olisi karsinut teksteistä myös harmittavia lipsahduksia. Kuten sen, että Johanna Sumuvuori kutsuu artikkelissaan Sri Lankan tamilitiikereitä vapautusarmeijaksi. Tämä tuskin on sopiva nimitys pitkälti lapsisotilaista koostuvalle terroristiarmeijalle.
    Toivottavasti kirja onnistuu puutteistaan huolimatta elvyttämään viimeksi syyskuussa kuoletetun keskustelun yleisen asevelvollisuuden tarpeellisuudesta.

Ville Seuri

Sanna Rummakko (toim.): Tahdon asia. Suomalainen maanpuolustus murroksessa. Sadankomitea ja Like 2006. 184 s.