Kuten uutiset harva se päivä kertovat, elää suurin osa opiskelijoista kädestä suuhun. Silti suurehkolla vähemmistöllä jää rahaa myös säästettäväksi.
    Ylioppilaslehden marraskuun alussa toteuttaman sähköpostikyselyn vastaajista reilu viidennes kertoi omistavansa osakkeita tai osuuksia sijoitusrahastoista. Noin 15 prosenttia vastaajista sanoi omistavansa asunnon. Yli viidennes ilmoitti varallisuutensa määräksi yli 10 000 euroa.
    Varallisuus jakautuu kuitenkin pienelle osalle opiskelijoista. Vastaajista yli 40 prosenttia ilmoitti varallisuudekseen alle 1 000 euroa.
    Kyselyyn vastasi liki 4 000 pääkaupunkiseudun korkeakouluissa opiskelevaa. Kysely lähetettiin vastaajille opiskelijajärjestöjen tiedotukseen käytettävien sähköpostilistojen kautta.

Opiskelijoilla vaikuttaisi olevan enemmän omistuksia kuin nuorilla ylipäätään. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan vuonna 2004 noin seitsemällä prosentilla alle 25-vuotiaista oli osakeomistuksia. Joka kahdeskymmenes taas omisti osuuksia sijoitusrahastoista.
    Sampo Pankin sijoitusjohtajaa Marja Lehtiranta-Rätyä tulokset eivät yllätä. Säästäminen on usein elämäntilanteesta riippuvaista. Ensiasuntoa hankkiessaan moni nuori myy vähäiset sijoituksensa.
    Lehtiranta-Rädyn mukaan nuoret sijoittavat rahat mielellään joko rahastoihin tai osakkeisiin, eivät korkotileille kuten vanhempansa. Nuorten rahastosäästäjien määrä on Sampo Pankissa noussut viimeisen kuuden vuoden aikana kymmenkertaiseksi.
    “Korkotaso on Suomessa ollut pitkään niin korkea, että oikeastaan vasta 2002 tai 2003 ihmiset ovat joutuneet miettimään, miten säästöille saa tuottoa”, hän sanoo.
    2000-luvun alun it-kuplan puhkeaminen on useimmilla nuorilla vielä tuoreessa muistissa. He tiedostavat Lehtiranta-Rädyn mukaan hyvin sijoittamiseen liittyvät riskit, vaikka kokeilevatkin ennakkoluulottomasti erilaisia rahastoja ja sijoitusmuotoja.
    Piensijoittamisen suosiota on lisännyt myös se, että Helsingin Pörssi luopui syyskuun lopulla pörssierien käyttämisestä. Nyt sijoittaja voi ostaa mistä tahansa yhtiöstä vaikka vain yhden osakkeen, kun aiemmin pienin mahdollinen ostoerä oli ennalta määrätty. Näin hajautetun, lukuisten eri yritysten osakkeista koostuvan salkun voi koostaa entistä pienemmillä pääomilla ja piensijoittamisen riski laskee.
    Muutama Ylioppilaslehden kyselyyn vastannut kuvaili sijoittamista harrastuksekseen. Harrastajat sijoittavat rahaa opiskellakseen markkinoiden toimintaa ja pitääkseen yllä kiinnostustaan osakemarkkinoiden seuraamiseen.

Pankeissa on huomattu opiskelijoiden säästöjen kasvu. Ne kilpailevat kiivaasti nuorista asiakkaista. Sijoitusjohtaja Pekka Väänänen Helsingin OP Pankista arvelee, että nuorilla on tänä päivänä enemmän rahaa kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten.
    “Suhdanne on nyt sellainen, että nuorille riittää töitä. Ja se näkyy säästäjien määrässä.”
    Väänäsen mukaan OP Pankki houkuttelee nuoria asiakkaikseen monin tavoin. Verkossa sijoittamista on kehitetty erityisesti nuoria sijoittajia silmällä pitäen.
    “Näemme nuoret tulevaisuuden varakkaina asiakkaina”, Väänänen sanoo.
    Pankit houkuttelevat nuoria paitsi säästämään, myös ottamaan lainaa. Moni pankki antaa nykyään ensiasuntoa hankkiville täystaattuja lainoja. Se tarkoittaa, ettei lainalle tarvita takaajia kuten ennen.
    Huoneistokeskuksen pääkaupunkiseudun aluejohtajan Merja Siivosen mukaan helposti saatavat lainat ovat jo vaikuttaneet asunnonostointoon. Kesän jälkeen asuntonäytöissä on ympäri Helsinkiä näkynyt paljon nuoria ostajia.
    “Toinen nuoria koskeva uusi trendi on, että isovanhemmat ostavat nyt lapsenlapsilleen asuntoja. Perintö hyppää siten yhden sukupolven yli”, Siivonen sanoo.

Kylterit sijoittavat, taideopiskelijat ottavat lainaa

€¢ Eniten osakkeita ja muita arvopapereita on Ylioppilaslehden kyselyn mukaan kauppa- ja oikeustieteiden sekä teknisten alojen opiskelijoilla. Näistä vastaajista hieman alle 40 prosenttia kertoi omistavansa arvopapereita.
€¢ Rahastoihin säästävät erityisesti maa- ja metsätaloustieteellisen ja teknisten alojen opiskelijat. Noin 30 prosenttia näistä omisti osuuksia sijoitusrahastoista.
€¢ Varakkaimmat opiskelijat löytyvät kauppatieteilijöiden joukosta. 18 prosenttia kyselyyn vastanneista kauppatieteilijöistä ilmoitti varallisuudekseen yli 100 000 euroa.
€¢ Opiskelijat välttävät kyselyn mukaan lainanottoa. 58 prosentilla vastaajista ei ole lainaa ollenkaan.
€¢ Vastaajista velkaisimpia olivat taidealojen opiskelijat. Näistä 38 prosenttia kertoi, että lainaa on yli 5 000 euroa.

Ville Seuri
Kuva Stina Salin