Ehkä tämä ei johdu vain hallituksen ja avustavien virkamiesten yksinkertaisuudesta ja kulttuurisesta sivistymättömyydestä. Ehkä uutinen kuvaakin koko kansan henkistä tilaa. Ehkä lähetin vihaiset sähköpostini turhaan.
    Viime viikolla julkistetun hallituksen budjettiesityksen mukaisesti pieniä kulttuurilehtiä uhkaillaan. Viidentoista prosentin pudotus kulttuuri- ja mielipidelehtituesta, 800 000 euron määrärahasta 679 000 euroon, tappaa kourallisen merkittäviä yhteiskunnallisia ja kulttuurilehtiä ympäri Suomea. Esimerkiksi pohjoisen kansan Kaltio, suomalainen somalilehti Koor ja feministilehti Tulva kokevat kovia osumia tukimuutoksissa. Myös Voima, Parnasso ja Teatteri-lehti saavat suuren osan rahoituksestaan samasta pussista.

Väitän, että keskustelu on sivistyneen yhteiskunnan tärkein pilari yhdessä vapaan tiedonvälityksen kanssa. Keskustelua rajoittava tai sitä tukemaan haluton yhteiskunta puolestaan on sivistymätön, röyhkeä ja kenties vaarallinenkin.
    Kehittävän keskustelun poissulkeminen ja kansan jättäminen iltapäivälehtien ilmoitusten armoille on anteeksiantamaton ratkaisu, jonka vaikutukset ulottuvat kymmenien vuosien päähän.
    Nykyisen kulttuuriministerin kaudella kirjoitettua sanaa on tosin sorrettu aiemminkin. Taloudellisesti kannattamaton, mutta kulttuurisesti merkittävä kirjallisuuden valikoiva tuotantotuki poistettiin vuonna 2003 ja siirrettiin kirjastojen ostotukeen. Ratkaisu puolusti lähinnä ennestään myyvää viihdekirjallisuutta – Heli Laaksosta, Reijo Mäkeä, Ilkka Remestä. Epäilemättä sitä, mitä kulttuuriministerin kahdesta kirjahyllystä vapaakappaleina löytyy.

Sekä kulttuuri- ja mielipidelehtien tuki että kirjallisuuden valikoiva tuotantotuki tarkoitettiin alun perin tukemaan kulttuurin monimuotoisuutta ja riippumattomuutta. Tukipoistojen jälkeen vaativaa, vähälevikkistä kirjallisuutta on ollut entistä vaikeampaa kustantaa. Samoin käy pian laadukkaalle pienlehtijournalismille. Nähtäväksi jääkin miten monimuotoista esimerkiksi kirjallisuuskritiikki on ilman Nuorta Voimaa tai Kritiikin Uutisia. Entä millainen on filosofian tuntemus Suomessa ilman Niin&Näin-lehteä?

Päätöksellään hallitus esittää suomalaisista kuvan kulttuurivihamielisenä ja viihdettä rakastavana kansana. Pitkään palkatta tai hikipalkalla kovaa, vastuunalaista työtä tekevät toimittajat kokevat työnsä valtion silmissä turhaksi. Päätös jopa loukkaa heitä.
    Kustantajat keräävät pulloja kadulla ja ihmiset lukevat Seiskaa. Kuten Juha Kulmala kirjoittaa toisessa runokokoelmassaan: ”Hyväksytään valtiomuodoksi karaoke /… / Hyväksytään viralliset kansansadut / … / hyväksytään yleisen edun nimissä / linnunlaulujen sensuuri.”

Ville Hytönen on turkulainen runoilija, keittokirjailija ja Savukeidas Kustannuksen kapteeni. Hän kustantaa kulttuuri- ja mielipidelehtitukea saavaa kulttuurilehti Kerberosta.