Ääni vaietuille

T:Teksti:

Kello kahdelta puhujan pönttö oli tyhjä.
    Marinmaan tasavallassa toimivan kansalaisjärjestön Mari UÅ¡emin puheenjohtaja Nina Maksimova ei saapunut paikalle, kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) järjesti viime viikonloppuna suomalais- ugrilaisten kansalaisjärjestöjen seminaarin.
    Marinmaan oppositiolehtien lakkauttamisen jälkeen vaihtoehtomediana toimiva www.mari.ee-sivusto kertoi, että tasavallan syyttäjänvirasto esti Maksimovaa poistumasta maasta. Syytä matkustuskieltoon ei tiedetä.
    Maksimovaa on syytetty Marinmaalla rikoksista – venäläisten ihmisoikeusjärjestöjen ja kansainvälisen ihmisoikeuksia puolustavan Helsinki- liiton mukaan poliittisin perustein.
    Maksimovan Mari UÅ¡em -liike puolustaa suomensukuisen marivähemmistön oikeuksia, mikä ei vallanpitäjiä miellytä. Järjestön toimintaa on viime aikoina pyritty rajoittamaan muun muassa viemällä siltä toimitilat ja poistamalla 90-vuotias liike maan virallisesta järjestörekisteristä.
    Järjestön aktiivit epäilevät, että liikkeen osallistuminen maan seuraaviin vaaleihin koetetaan tällä tavoin estää.

Useat suomalaismediat ovat raportoineet vakavista mariaktiiveihin kohdistuvista ihmisoikeus- ja sananvapausloukkauksista sen jälkeen, kun Moskovasta kotoisin oleva Leonid Markelov valittiin toiselle presidenttikaudelle vuonna 2004. Myös Euroopan neuvosto on ottanut kantaa marien oikeuksien parantamiseksi.
    Marinmaan tilanne nousi Suomessa esille viimeksi keväällä, kun Marin kongressin puheenjohtaja Vladimir Kozlov yritti matkustaa suomalais- ugrilaisten museoiden seminaariin Helsinkiin. Tuolloin Venäjän viranomaiset katkaisivat matkan. Perusteeksi selitettiin, ettei miehen passi ollut kunnossa.
    HYY:n seminaariin Kozlov sitä vastoin päästettiin.
    ”Oikeastaan voi sanoa, että Marin tasavallassa 1990-luku oli suomalais- ugrilaisten vähemmistökielten koko kausi”, hän totesi puheenvuoronsa aluksi.
    Sen jälkeen yleisö kuuli, kuinka kaikki opposition lehdet on lakkautettu ja kuinka marien oikeuksia ajavia nimitetään maan päämedioissa nationalisteiksi ja sovinisteiksi.
    Tai sitten heistä vaietaan kokonaan.
    Kozlov kertoi myös, kuinka Markelovia vastaan äänestäneet ja sen jälkeen työpaikkansa menettäneet mariaktiivit ovat edelleen, kaksi vuotta myöhemmin, ilman töitä.

Venäjän sananvapaus- ja ihmisoikeusrikkomukset ovat olleet TÅ¡etÅ¡eniasta raportoineen toimittajan Anna Politkovskajan raa`an surman jälkeen näkyvästi esillä. Politkovskajaa ja muita rohkeiden puheidensa vuoksi surmattuja muistetaan tämän lehden sivulla 19.
    Myös Marin tasavallan vähemmistö ansaitsee puhemiehensä. HYY ja sen sukukansavaliokunta ovat jo parin vuoden ajan nostaneet mariaktiivien äänen kuuluviin, milloin kirjelmöimällä tasavallan johdolle, milloin kutsumalla vähemmistön edustajia vieraakseen puhumaan.
    Tämä työ toivottavasti jatkuu.
    Anna Politkovskajan ja hänen kaltaistensa elämäntyötä kunnioitetaan parhaiten puhumalla sananvapaudesta kaikkialla, missä se ei ole arkea.

Elina Kervinen