Laajakulma: Hallitus haisee!

T:Teksti:

Elokuvateattereiden ohjelmistoja lukiessa voisi luulla, että on meneillään amerikkalaisen poliittisen elokuvan festivaali. Teattereissa pyörii puolentusinaa Hollywood-tuotantoa, jotka tarjoavat katsojalle yhteiskunnallisia pointteja.
    Crash ruotii rasismin syitä. Good Night and Good Luck ruoskii 1950-luvun yhdysvaltain kommunistivainoja – ja ne mahdollistavaa vastuun pakoilun kulttuuria.
    Syriana haukkuu jenkkihallituksen öljyriippuvuuden aiheuttamaa kähmintää, München taas israelilaisten kostonhimoa. Sota, tai ennemminkin sotilaskoulutus, saavat kyytiä Merijalkaväen miehessä .
    Brokeback Mountain esittää homot kokonaisina ihmisinä, joita määrittelee muukin kuin seksuaalinen suuntautuminen.
    Jotta varmasti riittää, tänään saa ensi-iltansa Thatcherin hallintoa piikittelevään sarjakuvaan perustuva V niin kuin verikosto , joka toimii ajattomana totalitarismin kritiikkinä.
    Mistäs nyt tuulee?

Tutkijat ovat hanakoita lukemaan populaarikulttuuria aikakauden mentaliteetin tulkkina. Tästä näkökulmasta käsin tuntuisi oudolta, jos terrorismin vastainen sota lieveilmiöineen ei jättäisi jälkeään kulttuurintuotteisiin. Piiskattiinhan vallanpitäjiä Vietnamin sodan pettymysten takia pitkin 1970-lukua, joka muistetaan yhtenä amerikkalaisen elokuvan kyynisimmistä aikakausista.
    Yhdysvaltojen nykypolitiikkaan kohdistunut kriittisyys tuntuu kiihtyneen viime vuosien aikana. Vuoden 2003 Oscar- gaalassa tuoreeseen Irakin sotaan viitattiin kieli keskellä suuta. Tämän vuoden palkintotilaisuudessa Crashista parhaan elokuvan pystin pokannut Paul Haggis kertoi viipymättä ohjaavansa seuraavaksi elokuvan, joka suomii George W. Bushin hallintoa.
    Suuren Columbia-studion tuottama elokuva perustuu Richard Clarken Against All Enemies -kirjaan, joka kritisoi valkoista taloa al-Qaidaa koskevien varoitusten ylenkatsomisesta Irakiin kohdistuneen pakkomielteen takia.


George Clooney on heittäytynyt poliittiseksi. Good Night and Good Luck -elokuvassa tulilinjalla ovat 1950-luvun kommunistivainot.

Elokuvilla politikoinnin missiokseen tuntuu ottaneen eritoten George Clooney. Irakin sotaa vastaan marssinut Clooney on ohjannut Good Night and Good Luckin ja näyttelee elokuvassa näkyvän sivuosan. Syrianassa Clooneyn nimi löytyy näyttelijän ja tuottajan paikalta.
    Voiman artikkelin mukaan Clooney on tehnyt kunnianhimoisen mutta valitettavan epätasaisen Syrianan eteen muitakin uhrauksia.
    “Sanoin, että teen Ocean`s Twelve -elokuvan, jos tuottajat rahoittavat Syrianan “, Clooney kertoi Berliinin elokuvajuhlilla.
    Clooneyn CV vihjaa kantaaottavien elokuvien vaatineen enemmänkin kompromisseja. Esimerkiksi Persianlahden sotaa sivaltava Kolme kuningasta ja tusinaluontoinen tehostespektaakkeli Meren Raivo löytyvät listalta miltei vierekkäin.
    Onnistunut siirtymä ohjaajan ja tuottajan palleille näyttää kuitenkin avanneen Clooneylle uudenlaiset mahdollisuudet saada näkemyksiään suuren yleisön ihmeteltäväksi.

Matti Rämö