Suomen sosiaalifoorumissa Tutkijaliiton ja verkkolehti Megafonin työpaja käsittelee autonomista tutkimusta. Megafonin toimituskuntaan kuuluva Helsingin kauppakorkeakoulun tutkija Akseli Virtanen , onko autonominen tutkimus muutakin kuin tutkimusta, josta ei saa palkkaa?
    ”No, onhan se sitäkin. Mutta paremmin kollektiivista tiedon tuottamista. Yliopistot eivät nykyään tunnu olevan paikkoja, jotka tarjoaisivat kiinnostavia työmahdollisuuksia. Tutkimushankkeet alkavat olla ulkoa asetettuja. Maailmalla monet kiinnostavat tyypit siirtyvät yliopistolta ja muodostavat autonomisia verkostoja, jotka ovat vikkelämpiä. Kööpenhaminassa on jo vapaa yliopisto. Hahmottelemme nyt Euroopan tasoista autonomisen tutkimuksen verkostojen verkostoa.”

Foorumissa pidetään myös hyvinvointivaltion puolustamista ajavan HYVA-verkoston perustamiskokous. Sen tarkoituksena on nousta vastavoimaksi Elinkeinoelämän valtuuskunnalle. Vuosi sitten samassa tapahtumassa perustettiin työryhmä edistämään asiaa.
    Miten homma etenee, HYVA-aktiivi Juha Nurmela?
    ”Ehkä kun tällainen ryhmä on virallisesti olemassa, muidenkin on helpompi tulla mukaan. Eteneminen riippuu siitä, saadaanko tähän riittävästi resursseja. Edes yksi päätoiminen työntekijä.”

Aktivismin historiaa käsittelevässä paneelissa puhuu muun muassa Petteri Nisula, ensi viikolla ilmestyvän Aktivistit-kirjan toinen kirjoittaja. Kirja käsittelee suomalaista aktivismia sadan viime vuoden ajalta.
    ”Itseäni yllätti, miten rankkaa väkivaltaa aktivistit käyttivät 1900-luvun alkupuolella. Tämä ei usein nouse esiin. Nyt puhutaan paljon kansalaisvaikuttamisen projektiluonteisuudesta ja verkostoitumisesta, mutta kyllä perinteinen rekisteröity yhdistysmuoto on edelleen tärkeä, samoin adressien keruu, mielenosoitukset ja yhteydenotot päättäjiin.”

Elina Venesmäki
www.prodemokratia.net/suomensosiaalifoorumi, Helsingin ruotsinkielinen työväenopisto Arbis 1.-2.4.