Suomen kirjeenvaihtaja: Keskinkertaisten kahvipresidentti

T:Teksti:

Monet Suomessa oleskelevat ulkomaalaiset ovat viime viikkoina seuranneet mielenkiinnolla suomalaista vaalivouhotusta.
    Slovenialainen digitaalisen kulttuurin opiskelija Mladen ihmettelee blogissaan ehdokkaiden tapoja haalia äänestäjiä. “Iso osa kampanjoinnista käydään ehdokkaiden kahviloissa. Kaikki ehdokkaat pystyttävät kahviloita Suomen kaupunkeihin ja tarjoilevat poliittisesti latautunutta kahvia. — — Tämä muistuttaa suuresti niitä kirkkoja Yhdysvalloissa, jotka ihmisiä houkutellakseen tarjoilevat ilmaisia donitseja ennen ja jälkeen jumalanpalveluksen. Jos tätä kutsutaan donitsiuskonnoksi, pitäisikö suomalaisten nimittää ehdokkaiden houkuttelua kahvipresidenttiydeksi?”
    Mladen viihdyttää lukijoitaan myös kertomalla Kekkosen 25-vuotisesta valtakaudesta.
    “Tällaista poliittista suuntausta on tapana kutsua diktatuuriksi, mutta suomalaiset ovat jotenkin onnistuneet kutsumaan sitä demokratiaksi. Kaiken huipuksi suomalaiset rakastivat häntä, eivät vain hänen politiikkaansa vaan myös ulkomuotoa. Häntä pidettiin usein seksikkäimpänä suomalaisena.
    Jugoslavia ja Josip Broz Tito, soittaako kelloja?
    Suuret diktaattoriplayboyt.”


It-alalla työskentelevä yhdysvaltalainen Phil ihmettelee blogissaan, kuinka Suomessa voi olla kahdeksan presidenttiehdokasta, mutta silti kukaan heistä ei ole aidosti liberaali.
    “Maallanne on joitain sosiaalisia ongelmia, jos ette voi antaa edes Vihreiden ehdokkaan suvaita pilveä.”
    Vaalitulos oli Philille pettymys.
    “Minun pitäisi kai tehdä kuten Amerikan demokraatit ja itkeä tiukkojen vaalien jälkeen, että oma ehdokkaani oikeastaan voitti mutta… Eilen Suomen kansalaiset menivät äänestyspaikoille ja äänestivät kuusi vuotta lisää mediokratiaa.”
    Siis mitä?
    Vastaus löytyy ennen ensimmäistä kierrosta kirjoitetusta tekstistä:
    “Todennäköisesti seuraa toiset kuusi vuotta keskinkertaisen ihailua. Keskinkertaiset ihmiset asuvat keskinkertaisissa taloissa, ajavat keskinkertaisia autoja, saavat keskinkertaista palkkaa ja nauttivat keskinkertaisista sosiaalieduista.– — Keskinkertaiset ihmiset tylsistyvät kuoliaiksi. Lisäksi on korkea työttömyys, korkeat verot, ei tukea yrittäjyydelle eikä munaa tehdä minkäänlaisia päätöksiä ellei asiasta ole saatu jo hyviä tuloksia Ruotsista.”

Maria Mustranta

Palstalla seurataan Suomessa oleskelevien ulkomaalaisten blogeja. Lähteet: kirja.blogspot.com, www.finlandforthought.net.