Opiskelijasta tuli professori

T:Teksti:

Taideteollisen korkeakoulun elokuvatuotannon linja sai vuodenvaihteessa ensimmäisen professuurinsa. Viran perustaminen ei ole yllätys. Elokuvatuotannon linja on viimeinen Elokuva- ja lavastustaiteen osaston linjoista, jolla ei vielä ollut professuuria.
    Aluksi määräajaksi täytettyyn virkaan liittyy kuitenkin mielenkiintoinen kuriositeetti. Elokuvatuotannon virkaa tekeväksi professoriksi nimitetty Mika Ritalahti on vielä kirjoilla elokuvatuotannon opiskelijana.
    Miten tämä on mahdollista?
    ”Ritalahti on ammatiltaan elokuvatuottaja, koulutukseltaan diplomi-insinööri ja hoitanut tuotannon lehtorin virkaa. Akateemisen systeemin mukaan lehtori rupeaa väliaikaisesti hoitamaan uutta professuuria ennen kuin se täytetään vakituisesti”, kertoo ELO:n osastonjohtaja Lauri Törhönen.

Ritalahti on työskennellyt elokuvatuotannon lehtorina vuoden 2004 elokuusta alkaen.
    Törhönen muistuttaa, etteivät TaiK:n lehtorinvirat ole perinteisiä akateemisia opetusvirkoja.
    ”Taidekoulutuksen toteuttavalla puolella on monenlaisia ammattikuntia. Esimerkiksi huonekalusuunnittelulinjalla työskentelee henkilöitä, jotka osaavat tehdä rautaa tai puhaltaa lasia. Elokuvatuotannossa lehtorit ovat samankaltaisia henkilöitä. Heidän varsinainen tehtävänsä on oppilastöiden tuotannon junailu”, Törhönen sanoo.
    TaiK:n virantäytöissä ei ole ehdottomia minimivaatimuksia. Akateemisen statuksen voi korvata taiteellisilla ansioilla.
    ”Tasavallan presidentti ja taidepuolen professori taitavat olla ainoita virkoja Suomessa, joihin ei ole olemassa ylöskirjattuja pätevyysvaatimuksia.”

41-vuotias Ritalahti
on ollut tuottamassa sekä tv-tuotantoja että pitkiä elokuvia. Ansioluettelosta löytyvät esimerkiksi Jarmo Lampelan nuorisodraama Sairaan kaunis maailma ja Tuomas Sallisen jännityselokuva Routasydän.
    ”Kun tulin alalle, nykymuotoista tuotantokoulutusta ei ollut olemassakaan”, Ritalahti kertoo.
    Hän aloitti opintonsa TaiK:ssa 1990- luvun puolivälissä, kertaalleen järjestetyssä maisteriohjelmassa. Työkokemuksen katsottiin haussa korvaavan kandidaatintutkinnon.
    ”Siinä oli pari vuotta aktiivista opiskelua ja sitten multa jäi vaan se gradu tekemättä. Kun otin lehtoraatin hoitaakseni, ajattelin, että löytäisin samalla aikaa tehdäkseni sen alta pois.”
    Aihe Ritalahdella on jo mielessä.
    ”Vaikka tarkka rajaus on vielä tekemättä, luulen, että gradu tulee käsittelemään jotain tv-kanavien profiilin ohjaamiseen liittyvää.”

Matti Rämö