Onko seksin ostokiellosta hyötyä?

T:Teksti:

Ruotsi kriminalisoi seksin oston vuonna 1999. Kansainvälisen Sifo-konsulttiyrityksen parin vuoden takaisessa kyselyssä neljä viidestä ruotsalaisesta piti lakia hyvänä, ja hallitus on ylpeä laista. Kuitenkin prostituoidut ja monet heidän kanssaan työskentelevät vastustavat sitä.
    Lain takana on ajatus siitä, ettei Ruotsin kaltainen tasa-arvoa vaaliva maa voi sallia kauppaa ihmisillä. Seksin oston kieltäminen on signaali tästä.
    “Prostituutio on ihmisten hyväksikäytön muoto, joka on haitallinen paitsi prostituoidulle itselleen myös laajemmin yhteiskunnalle”, sanoo Ruotsin oikeusministeriön apulaisosastonjohtaja Hedvig Trost.

Tukholmalainen Johannes Eriksson on myynyt seksiä neljä vuotta. Hän ei näe laissa mitään hyvää.
    Erikssonin mukaan poliisi on käyttänyt todisteena seksin ostosta kondomeja, ja siksi asiakkaat vaativat seksiä ilman kondomia. Kadulla seksiä myyvien on myös tehtävä päätöksensä aiempaa nopeammin, mikä tekee toiminnasta vaarallista.
    Hänen mukaansa tilanne on parantunut, kun poliisilla ei ole enää niin paljon rahaa lain valvontaan. Seksin ostosta voi saada vain sakkoja, eikä pikkurikos kiinnosta poliisia. Silti poliisi tekee yhä ratsioita kaduille. Erityisesti monet maahanmuuttajat hakevat asiakkaita edelleen kaduilta, ja heille katu on Erikssonin mukaan vaarallinen.
    Itse hän ei koe olleensa vaarassa koskaan, ja häntä ärsyttää hallituksen holhoava asenne.
    “Jos tarvitsisimme apua, pyytäisimme. Tämä laki ei auta ketään”, hän sanoo.
    Norjan oikeusministeriö teki viime vuonna tutkimuksen Ruotsin prostituutiolain vaikutuksista. Tutkimuksessa prostituoidut kertovat, ettei heillä ole aikaa tai varaa valikoida asiakkaita, ja he törmäävät aiempaa useammin väkivaltaisiin seksin ostajiin. Lisäksi jotkut prostituoiduiksi tekeytyneet naiset olivat ryöstäneet miehiä, jotka eivät puolestaan ole uskaltaneet ilmoittaa asiasta poliisille. Poliisi valittaa valvonnan vaikeutta.
    Ruotsin oikeusministeriön Hedvig Trost sanoo, että on vielä liian aikaista sanoa, onko laki saanut ruotsalaiset suhtautumaan aiempaa negatiivisemmin seksin ostoon. Tämä on tavoite. Norjalaiset eivät tutkimuksessaan löytäneet todisteita prostituution vähenemisestä, ja Norja päätti olla seuraamatta Ruotsin esimerkkiä.

Suomessa seksin ostamisen kieltävä laki tulee eduskuntaan loppuvuodesta, ellei uusi oikeusministeri Leena Luhtanen päätä luopua edeltäjänsä esityksestä. Lainsäädäntöneuvos Janne Kanervan mukaan eduskunta saa mietittäväksi esityksen, jossa seksin ostosta voisi saada sakkoja tai korkeintaan puoli vuotta vankeutta.
    Kanerva myöntää, että lain vaikutuksista ei ole kovin pätevää tietoa, enemmän vain oletuksia.
    “Tutkimuksissa esimerkiksi haastateltujen prostituoitujen piiri on ollut suhteellisen pieni”, hän sanoo.
    Ruotsissa rangaistukset ovat vähentäneet katuprostituutiota, mutta kukaan ei tiedä, ovatko prostituoidut vain siirtyneet sisätiloihin. Kanerva uskoo, että kriminalisoinnin edut olisivat kuitenkin mahdollisia haittoja suuremmat.
    “Lailla tavoitellaan hyväksyttävien arvojen ja etujen edistämistä, tasaarvoa sekä ruumiillisen ja henkisen loukkaamattomuuden suojan edistämistä”, Kanerva luettelee.
    Yksi tärkeä tavoite on heikentää Suomen houkuttelevuutta ihmiskaupan ja paritusrikollisuuden kohdemaana. Ruotsin keskusrikospoliisin vuosiraportin mukaan laki on vähentänyt selvästi ulkomaalaisten ihmiskauppiaiden kiinnostusta Ruotsia kohtaan.
    Poliisi on kuunnellut ihmiskaupasta epäiltyjen puheluja. Nämä ovat moittineet tilannetta. Lain takia naiset pitää viedä asiakkaiden luo, eivätkä he ehdi ottaa vastaan yhtä paljoa asiakkaita kuin bordellissa tai katuprostituoituna. Asiakkaat myös pelkäävät kiinnijäämistä, ja prostituoidun käytössä pitää siksi olla useita asuntoja. Samaa tilaa ei voi käyttää kauaa.
    Toisaalta, prostituoitujen kuulustelujen mukaan ihmiskauppa on vain siirtynyt toisaalle, esimerkiksi Tanskaan.

Ruotsin laki on maailmalla poikkeuksellinen. Seksin myyminen ja ostaminen on kielletty lailla monissa maissa. Ruotsi on kieltänyt vain seksin oston.
    “Vaikutus on kuitenkin ihan sama”, arvioi seksialan liitto Sallin puheenjohtaja Johanna Sirkiä.
    Hänen mukaansa seksiä myyvät naiset kantavat ongelmat. He joutuvat toimimaan niin piilossa, ettei asiakas jää kiinni.
    “Kriminalisointi on yhteiskunnan kannalta aina halvin ratkaisu”, sanoo Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.
    Hänestä vaihtoehto on samalla huonoin eikä välttämättä edes tehokas.
    Ruotsalainen perhesuunnittelujärjestö RFSU haluaisi kitkeä prostituution, mutta toisin keinoin. Järjestön edustaja Johanna Nyström sanoo, että lopettamishaluisille prostituoiduille ja heidän asiakkailleen pitäisi tarjota terapeuttista apua, ainakin aluksi.
    “Jotta prostituutio saataisiin loppumaan, patriarkaaliset ja taloudelliset valtarakenteet pitäisi purkaa”, hän lisää.
    Tällaiset muutokset olisivat kuitenkin hyvin hitaita.
    “Ruotsissa lain tulos on ehkä ollut tämä viesti, ettei kukaan ole ostettavissa. Mutta samaan aikaan laki on huonontanut prostituutiossa mukana olevien naisten asemaa. Pitäisi miettiä, onko tämä sellainen hinta, jonka hyvinvointiyhteiskunta on valmis maksamaan”, Pro-tukipisteen Jaana Kauppinen sanoo.

Elina Venesmäki
kuva Mallu Laitala