Tenavien Tellun sivistynyt sielunsisko

T:Teksti:‘Noiden [korujen] alkuperäinen merkityshän on suojella kantajaansa paholaisia ja villieläimiä vastaan. Ja kaikki ruumiinaukot tulee suojata huolella jotteivät demonit pääse luikahtamaan ruumiin sisään”, toteaa sarjakuvatyttö Hilja- Inkeri korvakoruja mallailevalle ja huuliaan punaavalle isosiskolleen.
    Siskoa Hilja-Inkerin viisaudet korkeintaan ärsyttävät. Teini lähettääkin pikkusiskon matkoihinsa.
    Vuosina 2000-2002 Ylioppilaslehden sivuilla seikkaillut superfiksu sarjakuvalapsi on nyt päässyt koviin kansiin. Syyskuussa ilmestyvään Mikrokosmos-kirjaan on koottu 40 lehdessä ilmestynyttä strippiä. Aisaparina ja uskollisena ihailijana Hilja- Inkerillä on Pjotr-poika. Äiti ja isäkin vilahtavat kuvissa aina välillä. Näsäviisaalla pikkuneidillä on klassinen sivistys ja lapsen leikkimieli.

Käsikirjoittaja Jenni Janatuinen, kuka Hilja-Inkeri on?
Hilja-Inkeri on minun alter egoni, Pjotr puolestaan piirtäjä Petteri Tikkasen. Hilja-Inkeri on meidän yhteistyömme hedelmä. Hän on perinyt isältään ulkonäön ja äidiltään älyn, heh. Mutta Hilja-Inkeri on ehdottomasti lapsi ja naiiviuden esitaistelija. Hän on tiedostava tyttö, joka kyseenalaistaa yleisesti hyväksytyt totuudet.

Miten Mikrokosmos ja Hilja-Inkeri saivat alkunsa?
Olen ammatiltani historioitsija, ja olen kokenut opintojen ja työn parissa riemukkaita oivaltamisen hetkiä. Halusin muidenkin pääsevän niistä osalliseksi. Ideana on siis tieteen popularisointi. Minä ja Petteri tiesimme toistemme vahvuusalueet, sillä seurustelimme joskus aikoinaan. Mikrokosmoksessa yhdistimme osaamisemme. Minä käsikirjoitin ja Petteri loi kuvamaailman.

Onko Hilja-Inkerin kaltaisia lapsia olemassa?
On, paljonkin! Lapset ovat hirveän fiksuja, jos heitä on rohkaistu ajattelemaan itse. Sarjakuvassa on elementtejä omasta elämästäni. Luin pienenä valtavasti ja kerroin aina vanhemmilleni, miten asiat ovat. Kotona minua parjattiin näsäviisaudestani ja koulussa minua suorastaan kiusattiin siitä, että kyselin liikaa opettajilta. Toivoisinkin, että lasten tiedonjanoa ymmärrettäisiin paremmin.

Mitä Hilja-Inkeri ajattelee ystävästään Pjotrista? Entä vanhemmistaan?
Hilja-Inkeri ja Pjotr ovat ystäviä ja luokkakavereita, ja he voisivat mennä isona naimisiin. Hilja-Inkeri on kieltämättä dominoiva, mutta toisaalta Pjotr tietää, miten Hilja-Inkeriä pitää pyörittää. Hilja-Inkeri joutuu olemaan itseään tyhmempien vanhempien vallan alainen, ja se on hänestä kamalaa. Toisaalta hänellä on turvallinen perhe, ja siksi hän voi rauhassa kyseenalaistaa asioita.

Mistä Hilja-Inkeri onkii kaiken tietämyksensä? Mikä hänestä tulee isona?
Hilja-Inkeri lukee paljon. Ihminen ei synny älykkäänä vaan tulee sellaiseksi, jos uskoo itseensä ja mahdollisuuksiinsa oppia. Isona Hilja-Inkeristä tulee hyvä tutkija ja opettaja. Hänestä tulee kiltti ja positiivinen ja suurisieluinen aikuinen. Hän ei takerru pikkuasioihin vaan näkee maailman isommassa mittakaavassa.

Mitä aikuiset voisivat oppia Hilja-Inkeriltä?
Tietämättömyys lisää tuskaa – ei tieto. Sivistynyt ihminen ei tule kovin helposti harhaanjohdetuksi. Ja koska Hilja-Inkeri tietää niin paljon, hän myös tajuaa, ettei ole kaikkitietävä.Kerttu Aitola

Jenni Janatuinen, Petteri Tikkanen ja Hans Nissen: Mikrokosmos. Tammi.