Tahdotko kuperkeikkataiteen maisteriksi?

T:Teksti:

Tukholman Danshögskolan aloittaa syksyllä kansainvälisen uuden sirkuksen maisteriohjelman. Tähän asti yksityiset sirkuskoulut ja ammattikoulut ovat vastanneet sirkuskoulutuksesta Suomessa ja Ruotsissa. Tekeekö maisterinpaperi taiteilijasta taitavamman?
    “Kysymys siitä, voiko taiteilijaksi yleensä kouluttaa, on ikuinen. Opetukselle on joka tapauksessa Danshögskolanin alaisena huomattavasti paremmat resurssit”, sanoo suomalainen sirkustaiteilija Maksim Komaro.
    Hän oli huhtikuussa järjestetyiden viisipäiväisten valintakokeiden raadissa. Komaron mukaan sirkuskoulutuksen ja siihen pyrkijöiden taso on noussut jatkuvasti. Siirtyminen korkeakoulutasolle tuo taas alalle lisää tunnettuutta, tarjontaa ja kysyntää.20-vuotias Jukka Juntti (oik.) esiintyy parhaillaan Lahden kaupunginteatterin Simbadissa. Syksyllä hän aloittaa sirkustaiteen maisteriopinnot. Jukan kanssa lavalla Jouni Ihalainen.

Akateeminen sirkustutkinto houkutteli hakijoita myös Suomesta. Kokelaat testattiin akrobatiassa, tanssissa ja teatterissa. Lisäksi punnittiin jokaisen erityisosaaminen ja pidettiin henkilökohtainen haastattelu.
    “Kyllä se jännitti. Kokeet olivat rankat fyysisesti ja henkisesti. Vaikeinta oli maa-akrobatia kuperkeikkoineen ja käsilläseisontoineen”, kertoo ilma-akrobaatti Jukka Juntti.
    20-vuotias Juntti valmistuu keväällä Lahden käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen sirkuslinjalta ja alkaa heti suunnitella muuttoa Ruotsiin. Koulun ovet aukesivat ensi yrittämällä.
    “Odotan, että pääsen treenaamaan tosissani. Opettajat Danshögskolanissa ovat niin kovatasoisia, että tekninen osaamiseni paranee varmasti.”

Elina Kervinen
kuva Johannes Wilenius