Laajakulma: Syntinen sankari

T:Teksti:

Tosielämässä ihmisillä on tapana vältellä ikäviä ihmisiä, mutta elokuvissa he ovat usein mitä parhainta seuraa. Kivat tyypit ovat kivoja, mutta usein tappavan tylsiä. Tämän ovat tajunneet esimerkiksi xxx-rymistelyjen tuottajat, jotka ovat korvanneet herrasmiesagentit rääväsuisilla katujätkillä.
    Pahoissa pojissa kiehtoo heidän arvaamattomuutensa. Teräsmies toimii, kuten koulussa opetettiin. Taksikuskin Travis Bickle saattaa noin vain livetä tuttujen moraalikoodien ulottumattomiin. Se tekee hänen motiiviensa pohtimisesta kiinnostavaa.
    Kun kuvataan antisankareiden menestystarinoita, laki ei ole este, vaan hidaste. Sitä se on myös gangsterielokuvien syntisimmälle sankarille Tony Montanalle eli arpinaamalle.Al Pacinon esittämä arpinaama Tony Montana on ghettoräppärien idoli.

Brian de Palman Scarface on uusintaversio Howard Hawksin 1930-luvun rikoselokuvaklassikosta. Oliver Stonen käsikirjoitus päivitti alkuperäisen tarinan kieltolain ajoista 1980-luvun Miamiin. Al Pacinon esittämä Tony Montana pääsee luvattuun maahan, kun Castro dumppaa Yhdysvaltoihin toistasataatuhatta kuubalaisvankia. Kokaiinikauppa tarjoaa mahdollisuuden sosiaaliseen nousuun, eikä Tony epäröi tarttua siihen.
    Parin verisen diilin jälkeen arpinaama on noussut nakkikioskin tiskaajasta Miamin alamaailman valtaistuimelle. Ei siksi, että Tony olisi fiksumpi tai lahjakkaampi kuin kilpailijansa, vaan koska hän haluaa menestystä heitä enemmän.
    Tonyn häpeilemättömyys on paitsi hänen oman kohtalonsa sinetöijä, myös syy arpinaaman huimaan suosioon rap-muusikkojen parissa. Scarfacen dvd-julkaisun bonusmateriaaleista löytyvällä “dokumentilla” räppärit hehkuttavat Tonya hengästymiseen asti. Machot moottoriturvat kehuvat “ultimaattisen gheton supertähden” riuskoja otteita.
    Scarfacen 63 kertaa nähnyt P. Diddy kiteyttää, mikä elokuvassa mustan alakulttuurin edustajiin eniten vetoaa: se katsoo maailmaa vähemmistön näkökulmasta, ja vähemmistöjen on aina tapeltava muita kovemmin menestyäkseen.
    Tonysta on yhtä helppo pitää kuin olla pitämättä. Gangsterin erikoinen kunniantunto on oudolla tavalla vetoavaa, maanisuus taas luotaantyöntävää. Juuri tämän jakomielisyyden takia Tonyn kohtalosta jaksaa kiinnostua vielä silloinkin, kun se vaikuttaa selvältä.
    Tonyn lisäksi tätä ympäröivä maailma, jonka esikuvat kaivettiin poliisin arkistoista, vetoaa turvallisuuteen tottuneeseen katsojaan. Lainkuuliaisille ihmisille rikollinen maailma on paitsi pelottava, myös kiinnostava, koska se on niin vieras.

Matti Rämö

Orionissa esitetään kesän aikana sarja Brian de Palman elokuvia. Scarface 7.5., 11.6. ja 19.8.