Kulttuuria sohvaperunoille

T:Teksti:


Kirsi Salosen digitaalinen maalaus Trading goods on yksi verkkogalleria Aukean töistä.

Suuret mestarit
    Pietarin massiivisen taidemuseo Eremitaasin kokoelma on myös verkossa. Katsottavaa riittää erilaisista kelloista Rembrandtiin ja Chagalliin. Hakukoneella löytää etsimänsä hetkessä.
www.hermitagemuseum.org

Tiedemiesten varjossa

    Tiesitkö, että tähtitieteilijä Helena Rantaseppä-Heleniuksella oli pihallaan oma tähtitorni? Tai että Suomen ensimmäinen naistohtori oli vuonna 1895 kirurgiasta väitellyt Karolina Eskelin? Yliopiston kirjaston Tiedenaisia-verkkonäyttely esittelee varjoon jääneitä tutkijanaisia.
www.helsinki.fi/akka-info/tiedenaiset

Hauku ja tule haukutuksi

    Aukea.net -sivustolla taiteen harrastajat esittelevät ja arvioivat toistensa töitä. Aukeassa voi selailla valokuvia, kuvataidetta ja kirjoitelmia. Taso on vaihteleva.
www.aukea.net

Bonuksena kotiinkuljetus
    Brittiläinen Tate Collection esittelee verkossa koko 65 000 teoksen kokoelmansa. Sivuston kautta voi tutustua muun muassa mp3-muotoisiin ääniperformansseihin ja 1500-luvun brittitaiteilijoiden muotokuvamaalaukseen. Lisäpalveluita riittää. Säästyneen museomaksun voi kuluttaa tilaamalla itselleen kotiin kuljetettavan printtiversion näyttelyn mieluisimmasta työstä.
www.tate.org.uk

Näkymätön näyttely
    Näe, kuule, kuvittele on Hugo Simbergin taidetta esittelevä näyttely näkövammaisille. Vierailun aikana oppii, ettei pahalla sarvipäälläkään ole helppoa. Taulussa Piruparka kaksosineen paholaisella on hammassärky, häntä on poikki ja lapsetkin huutavat ruokaa. Äänitorvi-merkkiä klikkaamalla kuulee kuvailun työstä ja sen taustoista.
www.fng.fi/hugo.htm

Se suuri vapaus
    National Museum of American history listaa The Price of Freedom – nettinäyttelyssä maan historialliset konfliktit sisällissodasta ja intiaanisodista Irakiin. Näytillä on niin maailmansodan pistooleita kuin Saddam Husseinin patsaan kaatoa. Usein esiintyviä sanoja ovat muun muassa super power ja freedom.
americanhistory.si.edu/militaryhistory

Elina Kervinen