Vapun valtaus euroyhteistyönä

T:Teksti:

Euroopan ruohonjuuritason aktivistit pyrkivät valtioiden rajat ylittävään yhteistyöhön. Yksi keinoista on kansainvälinen mielenosoitusbrändi.
    Samaan oranssi-punaiseen Euro Mayday -julisteeseen on voinut vapun alla törmätä parissakymmenessä Euroopan kaupungissa, muun muassa Helsingissä, Milanossa, Berliinissä, Pariisissa ja Kööpenhaminassa.
    Suomessa vapunaaton mielenosoituksen kutsuu koolle pätkätyöläisten ja muiden työelämän epävarmuudesta kärsivien asiaa esiin nostanut Prekariaatti.org-verkosto. Tapahtuman alaotsikkona onkin “Prekariaatin vappu”.
    “Tästä ei tule mitään ankeilumielenosoitusta, vaan karnevalistinen mielenosoituskulkue”, Prekariaatti.orgin perustajiin kuuluva historian opiskelija Tapio Laakso kertoo.
    Suunnitelmissa on johtaa Kiasmalta kaupungille lähtevää kulkuetta kuormaautolla, jonka lavalla esiintyvät Suomirapin kerma Notkeasta Rotasta Memmy Posseen.
    Euro Mayday järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran viime vuonna. Ainakin silloin tapahtumaan kuului myös kadunvaltaus.
    Laakson mukaan Euro Maydayn tavoitteena on paitsi nostaa esiin pätkätyöläisten asiaa, myös yhdistää karnevalistisuus ja poliittinen sanoma. Taustalla on halu “vallata poliittinen vappu” harmaantuneilta vasemmistolaismarssijoilta.
    “Kun Mayday-paraati järjestettiin ensimmäisen kerran Milanossa vuonna 2001, taustalla oli kyllästyminen vanhaan vasemmistolaiseen vappumarssiin, josta oli kuihtunut poliittinen sisältö.”

Italiassa yksi projektin käynnistäjistä oli taloustieteen tohtori ja toimittaja Alex Foti.
    “Päätavoitteena MayDay-prosessissa on tehdä prekariaatti näkyväksi. Jos haluamme painostaa poliitikkoja todella rakentamaan sosiaalista Eurooppaa, Euroopan laajuinen taso on ainoa mahdollisuus”, Foti sanoo.
    Foti ja muut italialaiset ovat myös kehittäneet Suomeeenkin rantautunuttua tilapäistön ja pätkätyöläisten elämää kuvaavaa termistöä. Fotin mukaan Euro Mayday-prosesin tavoitteena on työelämän flexicurity: joustavuuden ja turvallisuuden yhdistäminen.
    “Joustavuuden ei pidä tarkoittaa epävarmuutta tai työolojen huonontumista. Sama epävarmuuden lisääntyminen koskettaa kaikkia Euroopan maita.”

Prekariaatin vapun aktivistien suhde perinteiseen savupiipputeollisuutta edustavaan ammattiyhdistysliikkeeseen on kaksijakoinen.
    “Perinteinen ay-liike ei kykene edustamaan uusia palvelualan ja tietotyöläisten työntekijöitä. Toisaalta Italian Maydayprosessissa osa radikaalimmista ay-liikkeistä on tullut mukaan, ja pyrimmekin yhdistämään kahden konfliktisukupolven voimat”, Foti sanoo.
    Laakson mukaan Suomessa toivotaan, että useat tahot, kuten opiskelijat, maahanmuuttajat ja naisjärjestöt, osallistuvat vapunaaton tapahtumaan.
    “Ay-liikekin alkaa täällä havahtua prekariaattikysymykseen, vaikka esimerkiksi Palvelutyönantajien ääni on hukkunut täysin sen yhdistyttyä Teollisuuden Työnantajiin. Se näkyy esimerkiksi keskustelussa vanhemmuuden kustannusten jakamisesta”, Laakso sanoo.
    “Ay-liike on Suomessa linkittynyt SDP:hen, joka on pitkälti vastuussa epävarmistumista luoneesta politiikasta. Mutta sielläkin on johtoa alemmilla tasoilla varmasti hyviä ihmisiä.”

Euro Mayday on esimerkki uudenlaisesta rajat ylittävästä aktivistiyhteistyöstä.
    “Tarkoituksena ei ole vain yksi tapahtuma, vaan se, että tieto eri maiden pätkätyötilanteesta leviää tätä kautta ja voimme hahmottaa yhteisiä tapoja toimia sen ratkaisemiseksi”, Laakso visioi.
    Ruohonjuuritason yhteistyössä on myös vaikeuksia.
    Keväällä pidettyihin järjestelykokouksiin Berliiniin ja Pariisin matkaaminen on ollut kallista etenkin pohjoismaalaisille.
    “Ja Ranskan järjestelykokouksessa kukaan ei puhunut muuta kuin ranskaa.”
    Euroopan laajuisessa aktivismiprojektissa törmätään myös kansalaistoiminnan kulttuurieroihin.
    “Suomi erottuu tässä varmaan niin, että täällä ollaan kiltimmin kuin monessa muussa maassa: konfliktuaalisuuden aste on matalampi kuin esimerkiksi Italiassa.”
    Italiassa viime vuonna EuroMaydayn järjestäjät painostivat myymälöitä sulkemaan ovensa vapuksi, jonka he halusivat olevan vapaapäivä. Varsinaisena mielenosoituspäivänä mielenosoittajat sulkivat sisäänkäyntejä myymälöihin, jotka eivät olleet noudattaneet ukaasia.
    Kun Alex Fotin mukaan Euro Mayday on jatkoa Genovasta ja Seattlesta alkaneille kansalaisprotesteille, herää kysymys, millaista tunnelmaa mielenosoitukseen odotetaan. Onko luvassa rajua hässäkkää vai rauhallista menoa?
    Tapio Laakso ei kerro kulkueen tarkkaa reittiä, mutta vastaa muuten konkreettisesti:
    “Jotain kansalaistottelemattomuutta emme pane pahaksemme, esimerkiksi kaupallisten tilojen haltuunottoa tai vaikka muiden juttujen liimaamista mainosten päälle. Mutta emme lyö ketään emmekä polta autoja.”

Viime vuonna kadunvaltaustapahtumaan osallistui poliisin mukaan vain noin 200 ihmistä. Tänä vuonnakaan Helsingin poliisissa ei toistaiseksi ole varauduttu erityistoimin. Komisario Lasse Jortikan mukaan virkavallan asenne on sama kuin viime vuoden vappuaaton kadunvaltaajien suhteen.
    “Sillä varauksella tietenkin, että tapahtuma säilyy rauhallisena eikä vaaranna kohtuuttomasti yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Yleensä poliisi ei ole lähtenyt näitä poistamaan, vaan valtaajat ovat lähteneet aikanaan pois ja liikenne pääsee taas kulkemaan.”

Heli Suominen
Antti Uotila

EuroMayDay Helsingissä vappuaattona 30.4. Kiasman edustalla klo 15. Esiintymässä mm. Memmy Posse, Notkea Rotta, Sammuneet tähdet. www.euromayday.org. Lisää vapun tapahtumista tämän lehden sivulla 25.