Sosialidemokratiaa taskulaskimella

T:Teksti:

Mihin tämä maa on menossa?
    Kysymys on hyvä, ja hyvää on myös se, että siihen vastataan joskus muualtakin kuin Elinkeinoelämän valtuuskunnasta.
    Suomi-ilmiö – Puheenvuoroja hyvinvointiyhteiskunnasta 2000-luvulla on tekstikokoelma, jossa seitsemän alta kolmekymppistä demaria pohtii Suomen haasteita ja mahdollisuuksia. Tilasto-otannasta ei silti ole kyse: teoksen duunaripuolueen nuoret pohtijat ovat kaikki akateemisesti koulutettuja miehiä.

Kirja alkaa provosoivasti. Kun SAK:n ekonomistina toimiva Olli Koski listaa Suomen tulevien talousvaikeuksien ratkaisuiksi kansainvälisen kilpailun lisäämisen, rahoitusmarkkinoiden avaamisen ja pätkätöiden suosimisen, lukija hieraisee silmiään.
    Ovatko tässä tosiaan sossut äänessä?
    Kyllä ja ei. Vaikka Koskella on puoluekirja, hän kirjoittaa ekonomistina. Perustelut hyvinvointijärjestelmän säilyttämiseksi hän tekee talouden ehdoilla.
    Sama kansantaloustieteen oppikirjoista tuttu lähestyminen jatkuu myös kirjan työllisyyttä ja verotusta käsittelevistä teksteissä. Solidaarinen verotusjärjestelmä on hyvä juttu, koska se parantaa talouden toimivuutta. Sitä, onko se moraalisesti perustellumpi kuin palkkakilpailu, kirjoittajat eivät pohdi.
    SDP:n puoluetoimistolla kaikkia kirjan teesejä ei todennäköisesti hyväksytä, vaikka pohjimmiltaan tekstit puolustavat hyvinvointivaltiota nykyaikaisin keinoin.

Taloustekstien jälkeen
kirja kuitenkin läsähtää. Lopuista neljästä tekstistä puuttuvat uudet avaukset ja rohkeus sanoa suoraan. Pohjat vetää opetusministerin erityisavustaja Vesa Vuorenkoski, joka visioi opintotuen tulevaisuutta. “Opintotukea on uudistettava siten, että se muodostaa selkeämmin yhtenäisen kokonaisuuden”, Vuorenkoski kirjoittaa. Hän ei kuitenkaan uskalla tai osaa sanoa, tarkoittaako tämä ehkä lainamallia vai opintorahaan perustuvaa järjestelmää.
    Mitä järkeä on pitää puheenvuoroja ellei sano, mitä ajattelee?

Juha Merimaa

Suomi-ilmiö – Puheenvuoroja hyvinvointiyhteiskunnasta 2000-luvulla. Toimittanut Olli Koski. Työväen Sivistysliitto 2005.