Lavakarismaa ja taidehiippailua

T:Teksti:

Miten vastata teatterin keinoin väkivaltaa tursuvaan todellisuuteen? Ateneum-salissa esitettävä Tyttöjen ilta syntyi työpajan pohjalta, jossa ohjaaja Aune Kallinen, dramaturgi Tuomas Timonen ja näyttelijä Jarkko Lahti työstivät väkivallan esittämisen ongelmaa.
    Tyttöjen ilta koostuu kolmesta esityksestä, jotka etenevät lyhyiden ja rajujen monologien kautta. Perus-Brechtiä soveltaen kaikki hahmot ovat vieraannutettuja. Ne ovat joko stand up -komiikkaa lähestyviä karikatyyrejä tai ilmeettömänä suoraan yleisölle puhuvia päitä. Verta ja pornoa ei näytetä, ne välittyvät kertomusten kautta. Elokuvien erikoistehosteiden turruttamalle nykykatsojalle elävän ihmisen läsnäolo onkin kiinnostavampaa kuin mässäilykuvasto.
    Erinomaisella lavakarismalla varustetut Matti Onnismaa ja Jarkko Lahti esittävät ensimmäisessä osassa pokerinaamoin ja puvut päällä tragikoomisia kohtauksia väkivallasta ja fantasioista. Tuomas Timosen tekstissä on oivaltavaa huumoria ja esityksen rytmi kulkee kahden vahvan näyttelijän käsissä.
    Aune Kallisen ohjaamassa toisessa osassa Timo Ruuskanen ja Petri Taipale tykittävät virtuoosimaisesti samaa tekstiä yhtä aikaa. Skitsofreenista mieltä luotaava unenomainen sairaskertomus olisi vahvempi, jos sitä olisi maltettu tiivistää reilusti.
    Viimeisessä osassa Timosen ja Kallisen luomat ilmeettömät Barbie ja Ken -hahmot puhuvat parisuhteesta. Hauskaa. Mutta miksi sitten vaihdetaan trikoot päälle ja jumpataan lavalla seuraavat puoli tuntia? Olo on kuin joutuisi keskelle omista harjoitteistaan hurmaantuneen työryhmän sisäpiirivitsiä. On varmasti ilo olla näyttämöllä, mutta mitä siitä viime kädessä välittyy katsojalle?
    Tyttöjen ilta tarjoaa loistavaa näyttelijäntyötä, oivaltavaa tekstiä sekä hienoja läsnäolon hetkiä lavalla. Kahden viimeisen esityksen keskeneräisyys syö kuitenkin harmillisesti kokonaiselämystä. Vahvimpana mieleen jäävät elävät ja intensiiviset ihmishahmot – teatterin suurimmat voimavarat. Kun ympäriltä vielä karsittaisiin turha hiippailu ja muodolla pelaaminen, kirkastuisi näissä hahmoissa oleva rujous, raakuus ja hellyys.

Maria Lyytinen

Tyttöjen ilta Ateneum-salissa (Kaivokatu 2). Esitykset 2. huhtikuuta saakka. Liput 10/5 euroa.