Asiapentti: Yksinvaltiaat uusiokäyttöön

T:Teksti:

“Mimmoinen mies se sellainen oikea tiktaattori on?” tiedusteli Lapuan liikkeen johtaja Vihtori Kosola kuulun Helsingin- marssinsa alla vuonna 1930. Vihtori oli varteenotettava kandidaatti Suomen tiktaattorin virkaan, joten oli aivan perusteltua tunnustella tulevaan toimenkuvaan sisältyviä oikeuksia ja velvollisuuksia.
    Oikean diktaattorin kuuluu valtakaudellaan käynnistää puolentusinaa idioottimaisen nerokasta modernisoimisohjelmaa. Vaikkapa kattavan autobaana-verkoston rakentamisen kamelitaloudessa elävään maahan.
    Diktaattorin todellinen tulikoe on kuitenkin se hetki, jolloin kärttyisten kapteenien komppania piirittää hallituspalatsin tankeillaan tai öljy-yhtiöiden kansallistamisesta suivaantunut suurvalta moukaroi Isä Aurinkoisen uima-allaskompleksia täsmäpommeilla. Oikea diktaattori ei tällaisessa tilanteessa luiki lammasfarmariserkkunsa kaivamaan maakuoppaan Haagin peruukkipellejä odottamaan. Oikea diktaattori poistuu bunkkeristaan ainoastaan yhdessä asennossa: jalat edellä.

Vaikka Saddamia ja Slobo Milosevicia ei voi enää pelastaa häpeältä, tuleville ex-diktaattoreille on jo perustettu oljenkorsi – Boston University. Amerikkalainen opinahjo aloitti taannoin stipendiohjelman entisille afrikkalaisille valtionpäämiehille.
    Boston on jo saanut ensimmäiset uudet professorinsa, Sambian ex-presidentti Kenneth David Kaundan sekä Mauritiuksen saarivaltiota liki kaksi vuotta hallinneen Karl Auguste Offmanin. Stipendiohjelman johtajan Charles Stithin mukaan seuraavaksi yliopiston toivelistalla on Zimbabwen pomomies Robert Mugabe.
    Bostonin yliopistosta korostetaan, että stipendiaateiksi kelpuutetaan vain demokraattisesti valitut ex-johtajat. Siinä tapauksessa, että demokraattisesti valittuja johtajia ei löydy, myös vähemmän demokraattisesti valitut johtajat kelpaavat.

Kilpailukyvyn nimissä Suomen olisi syytä ottaa mallia Bostonin teekutsuista. Rivakoista yt-neuvotteluotteistaan tunnettu Valko-Venäjän Aleksandr Lukashenka olisi taivaan lahja Suomen it-teollisuudelle. Libyan johtaja Muammar Gaddafi taas sopisi kuin nakutettu avoinna olevaan suojelupoliisin päällikön virkaan. Varsinainen napakymppi olisi Mugaben kaappaaminen maaseudun tulevaisuutta visioivan erikoisyksikön ylijohtajaksi. Maareformistaan tunnettu Mugabe osaisi palauttaa Helsinkiä ylikansoittavat agraaripirut takaisin peltotilkkujaan kyntämään. Ja jos ei muuten niin pakolla – tiktaattorin tapaan.