Tietoa tunteiden rinnalle

T:Teksti:

Kotimainen Ihmisoikeudet ja islam on teos, jota lukiessa on jatkuvasti saatava kertoa sisällöstä jollekulle. Esimerkiksi tarina sveitsiläisestä opettajasta, joka ei saa käyttää työssään musliminaisille ominaista huivia, herättää tunteita ja laittaa henkilökohtaiset käsitykset oikeasta, väärästä ja niiden suhteellisuudesta puntariin.
    Islaminuskoon reagoidaan usein nimenomaan tunteilla. Viimeisten vuosien aikana on päivitelty “terroristeja” ja “ääriislamilaisia”. Lehdet ovat ruotineet ikuista kysymystä siitä, alistaako huivi naista ja pitääkö naisen suostua moniavioisuuteen.
    Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros ja liiton tiedottaja Susan Villa ovat toimittaneet ja koonneet Islam ja ihmisoikeudet -artikkelikokoelman juuri tällaisten keskusteluiden ja vahvojen tunteiden vuoksi. Teoksen tarkoituksena on selventää ihmisoikeuksien ja islamin monimutkaista suhdetta järkiperäisesti. Sivuilla mietitään muun muassa, miksi islamilaisten valtioiden on vaikea hyväksyä yleismaailmallisia ihmisoikeussopimuksia ja mitkä islamilaisten maiden ihmisoikeusloukkauksista ovat kulttuurin ja mitkä uskonnon tuotosta.

Monipuolisen ja kiihkottoman artikkelikokoelman kirjoittajat edustavat useita tieteenaloja, kulttuureja ja uskontoja.
    Pohjan koko teokselle antaa sen tarpeellinen ensimmäinen osa, jossa perehdytään siihen, mitä islam ja ihmisoikeudet ovat. Tekijät pohtivat, ovatko kaikkiin uskontoihin ja kulttuureihin sovellettavat ihmisoikeusnäkemykset yleensä mahdollisia vai ovatko ne vain länsimaisen ajattelun tuotosta.
    Jokaisen monikulttuurisessa maailmassa elävän olisi syytä lukea tämä perusteos. Se ei tavoittele lopullista totuutta ja herättää enemmän kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia. Teos on ennen kaikkea pätevä apuväline yhteiskunnalliselle keskustelulle, jota olisi globalisoituvassa ja epätasa-arvoistuvassa maailmassa syytä käydä entistä kiivaammin.

Elina Kervinen

Kristiina Kouros & Susan Villa: Ihmisoikeudet ja islam, Suomen rauhanpuolustajat.