Naistutkijat työelämässä

T:Teksti:

Poikkitieteellistä naistutkimusta on voinut opiskella Helsingin yliopistossa sivuaineena 1980-luvulta lähtien. Ensimmäiset naistutkimuksen kaksivuotisen maisteriohjelman opiskelijat aloittivat opintonsa syksyllä 2003 ja valmistuvat tänä keväänä.
    Naistutkimuksesta ei valmistu suoraan mihinkään ammattiin, mutta yliopistonlehtori Leena-Maija Rossi naistutkimuksen yksiköstä Kristiina-instituutista arvelee, että maisterit sijoittuvat tutkimuksen lisäksi erityisesti kulttuurialan töihin, valtion- ja kuntien hallintoon sekä mediaan.
    “Perusajatuksemme on kuitenkin se, että millä tahansa alalla on hyödyllistä ymmärtää sukupuolen merkitys yhteiskunnassa ja millä tavoin sukupuolta merkityksellistetään”, Rossi sanoo.

Ei ole olemassa tilastotietoa siitä, mihin naistutkimusta opiskelleet ovat aiemmin työllistyneet. Jotain osviittaa saa kolmen entisen sivuaineopiskelijan kertomuksista.
    Johanna Pakkanen valmistui vuonna 1996 filosofian maisteriksi yleisestä kirjallisuustieteestä. Työuransa hän aloitti markkinatutkijana ja siirtyi sieltä tasa-arvotöihin muunmuassa sosiaali- ja terveysministeriöön ja Helsingin yliopiston tasa-arvovastaavaksi. Tällä hetkellä hän tekee väitöskirjaa Kristiina-instituuttiin.
    Pakkanen sanoo uskoneensa opiskeluaikanaan, että naistutkimuksen alalla ei ole työpaikkoja. Hän opiskelikin alaa puhtaasta kiinnostuksesta.
    “Yllätyksekseni kuitenkin ainoa aine, josta olen saanut selkeästi ammatillista hyötyä, on ollut naistutkimus. Olen näyttäytynyt tasa-arvoasioissa pätevänä ja saanut tasaarvotöitä”, Pakkanen kertoo.
    Sosiologi Satu Yliskylä työskentelee neljättä vuotta projektin vetäjänä mainostoimistossa ja suorittaa ohessa jatkoopintojaan. Naistutkimus ei suoranaisesti ole tuonut hänelle työpaikkaa, mutta kylläkin työssä hyödyllisiä taitoja.
    “Voin tuoda keskusteluihin kollegoiden ja asiakkaiden kanssa näkökulmia, jotka saattavat saada jotakin muutosta aikaiseksi, ainakin pitkällä tähtäimellä”, Yliskylä sanoo.
    Naistutkimusta opiskellut ja valtiotieteen maisteriksi syksyllä 2004 valmistunut Elina Korhonen työskentelee sekä Kristiina-instituutissa tutkimusassistenttina että Vihreissä naisissa seminaarikoordinaattorina.
    “Naistutkimus on opettanut purkamaan itsestäänselvyyksiä osiin ja ymmärtämään sen, että sukupuolineutraaleja asioita ei ole olemassa, vaan alta löytyy aina jotakin muuta.”

Ilona Hietanen

Tietoa naistutkimuksesta mm. tasa-arvoportaalissa www.minna.fi Naistenpäivä 8.3.