Eroamisen satavuotisjuhlat

T:Teksti:

Savolaisen ja Karjalaisen osakunnan helmikuu on serpentiiniä täynnä. Sata vuotta sitten Savokarjalainen osakunta päätti jakautua kahdeksi osaksi, ja nyt molemmat osakunnat juhlivat satavuotistaivaltaan.
    Savolaiset ovat repäisseet tilaamalla juhlaa varten oman oopperan nimeltään Helsinkiin. Juhani Ahon pienoisromaaniin perustuva ooppera kertoo 1880-luvulla Helsinkiin opiskelemaan lähtevästä kuopiolaisylioppilaasta ja tämän irtautumisesta kodistaan.
    Karjalaiset puolestaan järjestävät satavuotisjuhlanäyttelyn. Valokuvin ja esinein ylioppilaselämää ja osakuntaperinteitä kuvaavan näyttelyn kohokohtana on pieni opiskelijaboksi vuodelta 1995.
    “Se on siltä ajalta, kun tiskit piti tiskata vielä vessan lattialla”, näyttelytoimikunnan puheenjohtaja Anu Heikkilä kertoo.

Molemmat osakunnat julkaisevat myös satavuotishistorian. Savolaisen osakunnan Tuuhea oksa savolaisuuden puussa kartoittaa savolaisten ylioppilaiden vaiheita ja merkitystä Suomen historiassa. Karjalaishistoriikki painottaa enemmän itse osakuntaa.
    “Sata vuotta sitten osakunta oli poliittisen ja yhteiskunnallisen elämän keskiössä. Mistä osakunnassa puhuttiin, siitä puhuttiin myös merkittävissä piireissä”, sanoo Savolaisen osakunnan historian kirjoittaja, tietokirjailija Jouko Kokkonen.
    Osakuntien näkyviä saavutuksia ovat mm. Uusi ylioppilastalo – oikealta nimeltään Osakuntatalo – ja Ylioppilaslehti.
    Nykyisin osakuntien merkitys on pienentynyt, arvioi Kokkonen. Yliopiston ei tarvitse enää käyttää osakuntia ylioppilaiden kurissapitämiseksi, eikä osakunnissa ole enää pakkojäsenyyttä.
    “Se mikä on säilynyt, on poikkitieteellisyys ja mahdollisuus käyttää osakuntaa omien ideoiden sparrausareenana”, arvioi Kokkonen.

Esa Mäkinen

Karjalaisen osakunnan näyttely Pohjoiskarjalan maakuntamuseon kulttuurikeskus Carelicumissa, Joensuussa. Helsinkiin-oopperan esityksiä 5.3. ja 7.3. Musica Nova -festivaaleilla. Lisätiedot www.helsinkiinooppera.fi.