Elina Hirvonen: Yksi helppo raiskaus, kiitos!

T:Teksti:

Mitä mieltä olette raiskauksesta?
    Tyhmä kysymys. Ei kai siitä voi olla kovin montaa mieltä. Raiskaus on vastenmielinen rikos. Asiasta ollaan yksimielisiä jopa vankiloissa, joissa muilla vangeilla on tapana järjestää raiskaajille erityisen tukalat olot.
    Silti yksi juttu mietityttää. Jos raiskaus on kaikkien mielestä vastenmielinen rikos, miksi Euroopassa on satoja tuhansia ihmisiä, joita saa raiskata vapaasti?
    Kanadalainen tutkiva journalisti Victor Malarek vieraili tammikuun lopussa Suomessa. Hän kertoo tuoreessa kirjansaan Natashat – seksibisneksen uhrit, että maailmassa kaupataan maasta toiseen lähes miljoona ihmistä vuodessa.
    Suurin osa heistä on naisia ja lapsia. Malarekin mukaan myös osa Suomessa työskentelevistä prostituoiduista on ihmiskaupan uhreja.
    “Kuvitteletteko todella, että venäläiset ja virolaiset naiset myyvät vapaaehtoisesti seksiä mafian piikkiin”, Malarek kysyi radiohaastattelussa.
    Kuvittelemme. Ainakin tutkijoiden ja poliisien kommenteista päätellen. Tosin he myöntävät, että tiedot ihmiskaupasta ovat hyvin vaillinaisia. Ja että Suomen prostituutio on naapurimaiden järjestäytyneen rikollisuuden hallussa. Ja että prostituoituja on pahoinpidelty ja uhkailtu.
    Seksin oston kriminalisoinnista on kiistelty pitkään. En ole vieläkään ratkaissut kantaani. Kuunneltuani Malarekin haastattelua päätin, taas kerran, että ostamisesta on tehtävä rikos. Mutta kun luin, taas kerran, prostituoitujen tukipisteen työntekijöiden näkemyksen, jonka mukaan ostokielto vaikeuttaisi entisestään huonossa asemassa olevien prostituoitujen elämää, aloin jälleen epäröidä.
    Prostituutiosta keskusteleminen on vaikeaa. Yksi sanoo, että prostituoidut ovat aina uhreja ja toinen vastaa, että minä en ole. Kolmas muistuttaa, että rumat tarvitsevat läheisyyttä, neljäs ostaa seksiä hyväntekeväisyydestä ja viides kysyy, eikö myyminen muka ole syntiä. Televisiossa on jututettu aiheesta niin Suosikin päätoimittajaa kuin pappiakin, mutta yksi ryhmä puuttuu aina: ihmiskaupan uhreiksi joutuneet naiset.
    Ne, joiden suojelusta koko keskustelu on alkanut. Ihmiskauppa on ase- ja huumekaupan jälkeen maailman tuottoisin järjestäytyneen rikollisuuden muoto. Suuri osa uhreista on köyhien maiden naisia ja tyttöjä, jotka tuodaan prostituoiduiksi rikkaisiin maihin.
    Rikollisjärjestöt nettoavat toiminnalla Malarekin mukaan yli yhdeksän miljardia euroa vuodessa.
    Sen ei pitäisi olla mahdollista. Ei pitäisi olla mahdollista, että rikkaiden maiden miehet maksavat rikollisille siitä, että pääsevät raiskaamaan köyhien maiden naisia. Ei pitäisi olla mahdollista, että ihmisoikeuksista rummuttavissa Euroopan maissa raiskaus on rikos vain silloin, kun uhri ei ole rikollisjärjestön “omaisuutta”.

Elina Hirvonen
ehirvo@welho.com

Kirjoittaja on toimittaja ja Taideteollisen korkeakoulun dokumenttielokuvaopiskelija.