Perhealbumi nuorin silmin

T:Teksti:

Kellariteatterin uusien jäsenten ensiillassa pakkanen jää porttikäytävään. Jääkuvia- esitys uhkuu nuorta intoa ja lavakarismaa. Kristiina Puukon opinnäytteenä ammattikorkeakoulu Stadiaan ohjaama Kristian Smedsin näytelmä avaa kymmenen kohtausta suomalaisen psyyken syövereihin.
    Perhealbumin kuviksi nimetyt lyhyet kohtaukset luotaavat rajuja ihmiskohtaloita äitien katkeruudesta isättömien lasten ikävään ja lapsuuden loppumiseen. Puukon ohjaus tarkentaa niihin teemoihin ja kuviin, jotka ovat puhutelleet nuorta työryhmää. Äiti-tytär-suhde välähtää hyytävän todellisena, samoin nuoren rakkauden rajuus ja intohimo.
    Kellariteatterin kuvissa eniten voimaa on joukkokohtauksissa, joissa tuore ryhmä toimii Puukon ohjauksessa hämmästyttävän hyvin yhteen. Kukaan ei nouse toisten kustannuksella kukkoilemaan, vaan kohtauksissa edetään ensemblen ehdoilla. Jokainen saa kuitenkin oman vuoronsa valokeilassa.

Näyttämöllä erityistä herkkyyttä osoittavat Niina Vuorisara ja Sanna Ristaniemi. Nuoret naiset tavoittavat äitihahmoissaan hienosti henkilöidensä ristiriitaisuuden. Tuukka Jukolan johdattamana Iltasatukohtauksen järkyttävä tunnelma luo lavalle vahvan jäänalaisen maiseman. Myös Ilja Mäkelän haavoittuvainen sävykkyys sulattaa kyynisenkin mielen.
    Osa kuvista jää kuitenkin kehittymättömiksi. Uskontoa, kuolemaa ja isättömien lasten tunnevaurioita käsittelevät kohtaukset hakevat vielä sisäistyneempää tulkintaa. Smedsin tekstin uskontotematiikka on vesitetty halvalla huumorilla, joskin varsin viattomasti. Myös isäsuhdettaan pohtivien poikien tarinat jäävät vielä ujosti nupulle.
    Tuoreista kellariteatterilaisista huokuu ilo olla näyttämöllä. Klitsuun mennessä kannattaa unohtaa kyynisyys ja ammattilaisten tekninen taituruus ja antautua sen sijaan aidon tunneteatterin ääreen. Kun jää sulaa esityksen kuvissa rakkauden kaikkivaltiaan voiman alta, myös minimalistisen lavastuksen ja pukujen siniseen murtautuvat lemmenliekkien roihuavat värit. Katsojan poskillekin jää esityksestä hiven ekan kerran punaa.

Maria Lyytinen
Kuva Janne Björklund

Jääkuvia Kellariteatterissa, Liisankatu 27. 14./ 15./17./18. joulukuuta, klo 19. 6/4 e.