Opiskelijatöitä valkokankaalla

T:Teksti:

Hellyttävän tuohtunut lepakko sähähtää valkokankaalla äänekkäälle pikkulinnulle. Unilta herääminen vihastuttaa yön lentäjää niin, että kosto on välttämätön. Tai niin ainakin yleisö luulee.
    Samppa Kukkosen Yövuoro-animaatio kertoo päivävuoroa tekevän linnun ja yövuorossa olevan lepakon kohtaamisesta ja sen yllättävistä käänteistä. Niin kuin kovin usein, yksinkertaiset ennakkoluulot osoittautuvat vääriksi.
    Turun taideakatemiassa opiskelevan Kukkosen animaation ja lukuisia muita opiskelijadokumentteja ja fiktioelokuvia voi katsella sunnuntaihin 28.11. saakka lyhyt- ja dokumenttielokuvakatselmus Kettupäivillä. Kaikista 22 näytöksestä opiskelijatöitä on yhdeksän. Yhteensä festivaaleille on valittu 161 kotimaista elokuvaa.
    “Yllätyin, kun näin tämän vuoden työt. Taso on todella korkea käsikirjoituksesta toteutukseen saakka”, sanoo Kettupäiviä järjestävän Suomen elokuvakontaktin toiminnanjohtaja Leena Närekangas.
    Maininnan ansaitsee hänen mukaansa muun muassa jo keväisillä Tampereen lyhytelokuvafestivaaleilla palkittu Rytmi. Liukuhihnatyötä kuvaavan elokuvan on ohjannut Stadiassa opiskeleva Sami Hyrynkangas.

Opiskelijatöiden lisäksi festivaaleilla voi tutustua maineikkaiden ja palkittujen tekijöiden elokuviin. Ammattilaisdokumenttien sarjassa palkinnosta kilpailevat muun muassa Klaus Härön innokkaasta elokuva-avustajasta kertova Statisti, Erja Dammertin sotalapsikuvaus Sotalapset sekä Visa Koiso- Kanttilan neljän sukupolven miehiä ja isäsuhteita käsittelevä Isältä pojalle.
    Festivaalien teemana on tänä vuonna vanhempien ja lapsien väliset herkät suhteet. Vanhemmuuden ja lapseuden kysymyksiä ruotii Koiso- Kanttilan lisäksi muun muassa Iiris Härmä dokumentissaan Huomisen muistoja. Siinä vaikeaa isäsuhdetta puretaan itkuvirsien kautta.
    Itkusta ja lapsuudentraumoista huolimatta Kettupäivät ei halveksi romantiikkaa. Teppo Airaksinen punnitsee parisuhdetta puolisatiirisessa fiktioelokuvassa Vuosipäivä. Elokuva näyttää Mikan ja Johannan, jotka ovat olleet yhdessä vuoden ja nyt merkkipäivänä tapellaan.
    “Hei mä en ihan oikeasti voi elää näin”, on niin kliseistä, että harva onnistuu tulkitsemaan tilannetta Airaksisen ja näyttelijöiden Sini Pesosen ja Edvard Lammenvuon tavoin uskottavasti.

Elina Kervinen

Kettupäivät 28.marraskuuta saakka elokuvateatteri Andorrassa, Eerikinkatu 11. Festivaalien palkintojenjako 28.marraskuuta klo 15. Kertalippu 3 euroa. Kymmenen kerran sarjalippu 20 euroa.