Köyhyys for dummies

T:Teksti:

Kehitysyhteistyön palvelukeskus KEPA on aloittanut uuden kirjasarjan Paasikiven hengessä: tosiasioiden tunnustaminen on ainoa keino parempaan kehitysapuun. Maailmankylän laitamilla -sarjan ensimmäinen raportti pohtii köyhyyden syitä ja uudenlaisia mahdollisuuksia sen poistamiseksi.
    Kent Wilskan ja kolmen muun kirjoittajan artikkelikokoelman perusajatus on, että länsimainen näkökulma antaa väärän kuvan kehitysmaiden todellisuudesta. Kun lännessä numeroilla esitettävät talouden muodot ovat talous kokonaisuudessaan, kehitysmaissa tilanne on päinvastainen. Epävirallinen ja tilastoimaton talous muodostaa useimpien tulonlähteen.
    Kun kapitalismi kehittyi lännessä, syntyi monimutkainen lakien, sopimusten ja sääntöjen verkosto, jota ilman kapitalismi ei voi toimia. Tämä verkosto puuttuu monista kehitysmaista kokonaan. Pelkkä tilin avaaminen tai talon omistaminen on monelle mahdotonta. Jos ihminen ei syntyessään ole päässyt virallisiin rekistereihin, häntä ei pankkien tai valtion silmissä ole olemassa.

Kirjan koskettavinta antia ovat lehtijutun muotoon kirjoitetut kuvaukset kolmannen maailman ihmisten tavoista selvitä arjesta. Useimmat länsimaalaiset tietävät miljoonien ihmisten elävän alle eurolla päivässä. Harvemmat kuitenkaan ymmärtävät, miten se käytännössä tapahtuu.
    Vastaus ei ole yllättävä: tekemällä paljon huonosti palkattua työtä likaisissa olosuhteissa ja jatkuvan kamppailun väsyttäminä. Se mikä länsimaiselle matkaajalle näyttäytyy jatkuvina tarjouksina ja häirintänä, on vain tuhansien samassa jamassa olevien ihmisten päivittäistä pyrkimystä hankkia elantonsa.
    Köyhdytetyt ei kuitenkaan syyllisty jatkuvaan apatian maalailuun. Se kertoo myös köyhien unelmista ja arjen onnellisista asioista. Tavoitteena on saada maailmankylän keskusta ymmärtämään vähän paremmin laitamia.

Esa Mäkinen

Kent Wilska, Max von Bonsdorff, Matti Lahtinen, Juha Rekola: Köyhdytetyt. Ihmiskunnan epävirallinen enemmistö. Like.