Maanosa ilman äänioikeutta

T:Teksti:

Mitähän ohiolaiselle Deborahille voisi kirjoittaa vaikuttamatta omahyväiseltä euroooppalaiselta? Yritän kirjoittaa kirjettä amerikkalaiselle äänestäjälle, jonka osoitteen brittiläinen sanomalehti The Guardian on lähettänyt minulle.
    Yhdysvaltain presidentinvaaleista kerrotaan päivittäin Euroopan maiden uutisissa. The Guardian kyllästyi seuraamaan sivusta, kun maailman vaikutusvaltaisinta presidenttiä valitaan. Sanomalehti käynnisti lokakuussa kampanjan, jonka avulla eurooppalaiset ja muut ulkomaalaiset voivat yrittää vaikuttaa 2. marraskuuta pidettävien vaalien lopputulokseen.
    Vasemmistolainen lehti on artikkeleissaan arvostellut voimakkaasti George W. Bushia ja vaikuttaa kannattavan demokraattien John Kerrya presidentiksi. Kampanjan avulla on kuitenkin voinut vaikuttaa teoriassa kumman puolesta vain.

Operaatio Clark Countyksi nimetyssä kampanjassa lukijoille välitettiin ohiolaisen Clarkin piirikunnan epävarmojen äänestäjien osoitteita. Lehti osti äänestäjiksi rekisteröityjen asukkaiden osoitteet ja valikoi niistä ne äänestäjät, jotka eivät ole rekisteröityneet vielä kummankaan pääpuolueen kannattajiksi.
    Clark County valittiin kohteeksi, sillä siellä lopputulos on ennusteiden mukaan kiinni vain muutamasta sadasta äänestä.
    Inspiraatioksi The Guardian julkaisi mielipidevaikuttajien näytekirjeitä, kaikki Bushia vastaan. Erityisesti britit lähestyivät Clarkin piirikuntalaisia sankoin joukoin ja vetosivat heihin John Kerryn valinnan puolesta. The Guardian ehti välittää 14 000 osoitetta ennen kuin hakkerit kaatoivat palvelun. Euroopassa kampanjaa kiiteltiin kekseliääksi.
    Yhdysvalloissa eurooppalaisten kirjeet nostattivat haukkuryöpyn. The Guardianiin päätyi muutamia kiittäviä viestejä, mutta ne kalpenivat tuohtuneiden amerikkalaisten sähköpostien rinnalla. Niissä näkyi suuttumus sekaantumisesta maan asioihin.
    “Todellisia amerikkalaisia ei kiinnosta teetä lipittävien hinttari-mammanpoikien mielipiteet. Jos haluatte pelastaa maailman, aloittakaa omasta arvottomasta nurkastanne”, kirjoitti eräs teksasilainen.
    Jopa John Kerryn demokraattipuolue esitti vastalauseensa. Sen mukaan kampanja on ajattelematon ja kääntyy itseään vastaan, kun ärsyyntyneet amerikkalaiset äänestävät Bushia.

Clarkissa sijaitseva Springfieldin kaupunki nousi maailman lehdistön silmätikuksi heti kampanjan alettua. Paikallislehti kertoi CNN:lle ja BBC:lle, että kirjeet ärsyttivät suurinta osaa niiden vastaanottajista.
    Springfield News Sun kertoi myös iäkkäästä rouvasta, joka oli pelännyt ulkomailta saapunutta kirjettä terroristin lähettämäksi.
    Myös minun kirjeeni lähti Springfieldiin. Siellä asuva Deborah ei ole vastannut.

Heli Suominen