Haarakonttori: 21+1 askelta media-ammattilaiseksi

T:Teksti:

1) Röyhkeys korvaa usein muita puuttuvia kykyjä. Jos sinua pyydetään kesätyöpaikassa viemään tai hake- maan jotain, totea: ”Vittu mä mikään lähetti oo.”
2) Selvitä aina ensimmäisen työpäivän aluksi kaikki mahdolliset edut tyyliin ”Misson firman luottokortti, mä lähden hakeen Formverkista vähän siistimpiä toimistotarvikkeita”.
3) Kielioppi on ihan yliarvostettua. Kollegoidesi toimittajakoulutuksen huipentuma on ollut kymmen- sormijärjestelmän oppiminen. Sitä paitsi välimerkkien ja isojen kirjainten paikalleen laittaminen on toimitussihteerien tehtävä.
4) Toimitussihteerit ja tuottajat ovat epäonnistuneita toimittajia.
5) Graafikot ovat hädin tuskin lukutaitoista alinta kastia. Älä missään nimessä ala kaveerata niiden kanssa.
6) Vaadi kunnon töitä. Pyydä, että sinut lähetetään heti Afganistaniin, äläkä suostu kirjoittamaan alle 12 liuskan juttuja.
7) Tutkinnot on tyhmiä varten, fiksut osaa kaiken luonnostaan.
8) Kerro mahdollisimman pian uudessa työpaikassasi, miten paska kyseinen lehti/media on, ja kuinka sinun ideoillasi kaikki muuttuu paremmaksi.
9) Ala brändätä itseäsi. Tarjoa mahdollisimman moneen paikkaan kokovartalokuvallista sivun kolumnia. Mikään ei ole tärkeämpää kuin se, että naama näkyy lehdessä.
10) Kolumnistina on by the way sairaan siistiä! Terkkuja tutuille täältä keskivaiheilta!
11) Ryhdy tuulettamaan työpaikkasi luutuneita käsityksiä jutunteosta. Ehdota ennakkoluulottomasti juttuja kuten ”Suomen maaperä”, ”Onko suomalainen onnellinen kana todella onnellinen?” tai ”Pertsa on niinku hyvä tyyppi, siit vois tehä jutun”.
12) Luovuuden säilyttäminen on tärkeää, ja se ei onnistu tunkkaisessa toimituksessa. Vietä työpaikallasi mahdollisimman vähän aikaa.
13) Dead linet kahlitsevat luovuuden. Yritä unohtaa ne nopeasti.
14) Kiellä kaikkia editoimasta ja lyhentämästä hengentuotostasi. Jos joku yrittää, nosta hirveä meteli siitä, kuinka juttusi on pilattu.
15) Muista aina aloittaa juttusi 5 000 merkin kuvailulla siitä, millainen sää oli silloin, kun te olitte haasta- teltavan kanssa lattella ja miten pienempi/hauraampi/hennompi haastateltava on todellisuudessa.
16) Älä suostu tekemään mitään alle 500 euron korvauksella.
17) On turhaa käyttää aikaansa faktojen, nimien, osoitteiden, puhelinnumeroiden tai sellaisten tarkistami- seen. Joku toimituksen luuseri ehtii tehdä sen.
18) Jos et saa heti kolumnipaikkaa, voit suostua myös ravintola- ja tv-kriitikon töihin.
19) Käytä toimittajanvaltaa hyväksesi. Jos sinulle ollaan epäkohteliaita tai saat huonoa palvelua, uhkaa aina lehtijutulla.
20) Hanki lakimies tai varmista, että toimituksella on sellainen. Ainakin pari nuoremmista naisista kiinnostu- nutta vanhaa miestä, eräs kirjailija ja eräs pelottava julkkishaahka ovat hanakoita nostamaan oikeusjuttuja.
21) Mediassa on hyvä olla vähän erikoisempi nimi, että jää mieleen. Nimen on syytä olla lempinimenomainen. Etunimiksi käyvät esimerkiksi: Kita, Tupe, Fatsy, Pampe, Lykä tai Poka.
+ 1) Muista käyttää paljon sanaa ”substanssi”. Onnea matkaan!

HAARAKONTTORI@JIPPII.FI