Vaalit yliopiston tapaan

T:Teksti:

Helsingin yliopiston korkein päättävä elin, konsistori, valitaan yliopiston vaaleissa 19.-26. marraskuuta. Paikat ovat haluttuja, varsinkin nyt, kun konsistorin kokoa on pienennetty 20 jäsenestä viiteentoista. Uuteen konsistoriin valitaan yliopiston hallintovaaleissa viisi professoriedustajaa, neljä muun henkilökunnan edustajaa, neljä opiskelijaa sekä uutuutena yksi yliopiston ulkopuolinen jäsen. Uuden konsistorin yliopiston ulkopuolisen jäsenen valitsee keväällä rehtorinkin valinnut yliopiston vaalikollegio. Kunkin sisäisen ryhmän edustajia taas saavat äänestää vain ryhmän jäsenet, siis professorit professoreita ja opiskelijat opiskelijoita. Professorien ammattiliitto Professoriliitto tarjoilee konsistorinvaaleihin proffille valmista listaa, josta valita ehdokkaansa. Ratkaisu on tietenkin näppärä varsinkin niille, jotka listalla ovat, mutta entä ne, jotka eivät sinne ole kelvanneet? Onko vaalit siis jo käyty professorien osalta? “Ei suinkaan”, vastaa liiton Helsingin osaston puheenjohtaja, fysiikan professori Markku Kulmala. “Kyllähän vaaleihin voi vielä jättää muitakin listoja, ja äänestäjäthän sen päättävät kenet valitsevat.” Listalle valittujen henkilöiden Kulmala toteaa olleen pitkien keskustelujen tulosta. “Halukkaita oli enemmän kuin paikkoja, ja kyllähän valinnoista oltiin montaa mieltä”, hän myöntää.

Opiskelijat tosin eivät saa äänestää lainkaan, sillä heidän puolestaan edustajat konsistoriin valitsee HYY:n edustajisto. Konsistoriin haki kaikkiaan 23 opiskelijaa. Miksi ihmeessä? Eikö opiskelijalla ole samaa oikeutta äänestää kuin kaikilla muillakin? “Konsistorin opiskelijaedustajien valinta perustuu samanlaiseen edustukselliseen demokratiaan kuin kunnanvaltuustojen ja eduskunnan valta”, HYY:n kansainvälisten asioiden sihteeri Jussi Tanner vastaa. Hän on itsekin ehdolla opiskelijaedustajaksi konsistoriin. “Se on myös historiallisesti tulkittu yhdeksi ylioppilaskunnan julkisoikeudelliseksi tehtäväksi. Voisi se toki periaatteessa olla toisinkin.” Tannerin mielestä nykyjärjestelmä on kuitenkin opiskelijoiden etu. “Nykyinen valintaprosessi tuottaa harkitumman lopputuloksen kuin suora vaali, jossa erilaiset vaaliliitot saattavat nousta liian määrääviksi.”

Helsingin yliopiston vaaleissa 19.-24.11 valitaan konsistorin lisäksi myös tiedekuntaneuvostot ja laitosten johtoryhmät. Niiden vaaleissa saavat myös opiskelijat äänestää.

Juha Merimaa