Aleksandrian ihmeet: Kirjastosta oppimiskeskukseksi ja tietopesiksi

T:Teksti:

Yliopiston uusi ja hulppea Aleksandria-oppimiskeskus avasi ovensa loppukesästä. Fabianinkatu 28:sta löytyy nyt kurssikirjalainaamo, ATK-keskus, ryhmätyötiloja, kielikeskus, videokonferenssitilat, ”tietopesiä” ja vaikka mitä.
    Keskustakampus sai pitkään odotetun ytimensä, mutta vastaako se opiskelijoiden tarpeita?
    ”Mitään uutta ei Aleksandriassa varsinaisesti ole”, opiskelijakirjaston johtaja Matti Hjerppe kertoo.
    ”Tänne on vain kasattu aikaisemmin ympäri kaupunkia sijainneet palvelut”, Hjerppe silmäilee ylpeänä uutta työpaikkaansa.
    Saman katon alla voi nyt yhtä aikaa työskennellä jopa 800 opiskelijaa. Tarkoitus on, että Aleksandria palvelee keskustakampuksen 18 000:ta opiskelijaa. Keskeinen sijainti houkuttelee kuitenkin apajille myös satelliittikampusten väkeä, ja niinpä jo nyt ennen lukuvuoden alkua suuri osa tietokoneista on ruuhka-aikaan varattuna.

Opiskelijat arvioivat
oppimiskeskusta kohtuullisen suopeasti. Suomea opiskeleva Alexandre André kyttää keskuksen kolmannessa kerroksessa koneeltaan eBay-huutokauppasaittia. Hän pitää keskusta luksuksena.
    ”Pariisista tulevalle tilavuus on suurinta mahdollista ylellisyyttä. Pidän myös siitä, kuinka kirjasto, lukutilat ja tietokoneet limittyvät”, André kiittelee.
    Aleksandriassa voi käyttää tietokoneita ympäri vuorokauden. Graduaan toisen kerroksen tietopesässä valmisteleva Sari Pyrhönen on paikalla jo toista kertaa.
    ”Minulle on tärkeää, että keskus on auki 24 tuntia. Ainakin tietää, että aina on paikka minne mennä – tekemään gradua”, Pyrhönen huokaa.
    Kritiikkiä keskus on saanut kolkkoudestaan ja lukukoppien puutteesta. Oikeustieteen opiskelijan Jukka Nohterin mielestä vanha kunnon pänttääminen on unohdettu.
    ”Ilmeisesti oletetaan, että opiskelijat eivät enää 2000-luvulla lue.”
    Domman lukusalit ovat sulkeneet ovensa, eivätkä oikislaiset voi enää lukea lakia lukusaleissa yömyöhään tai viikonloppuisin. Aleksandrian lukupaikat ovat käytettävissä vain kirjaston aukioloaikoina, vaikka sen oli määrä korvata Domman koppisalit.
    Nohterin kritiikkiin vastaa Aleksandrian suunnitteluun opiskelijaedustajana osallistunut Ilkka Tuominen. Hänestä kyseessä on arvovalinta: tietokoneet veivät nyt voiton lukukopeilta.
    ”Nyt oli mahdollisuus nostaa tietokoneiden ja ryhmätyötilojen määrää ja siihen tartuttiin”, Tuominen puolustaa.

Tulevaisuuden oppimisympäristöjä
työkseen tutkiva Teemu Leinonen, Future Learning Environment -tutkimusprojektin johtaja, tunnistaa Nohterin ja monen muun opiskelijan pulmat.
    ”Muuttuvatko luennot ja kurssit semmoisiksi, että näille tiloille tulee käyttöä?” Leinonen kysyy katsellessaan ympärilleen Aleksandrian käytävällä. Pelkkä oppimiskeskus ei muutokseen riitä, jos kalvoilta kopioimiseen keskittyvät massaluennot ja kirjatentit ovat edelleenkin opetuksen kivijalka.
    ”Myös arviointien ja suoritusten pitää muuttua, kun työtavat muuttuvat”, Leinonen suomii.
    Leinosen mielestä ajatus sosiaalisesta oppimiskeskuksesta on Aleksandriassa jäänyt hieman puolitiehen.
    ”Tästäkin arkkitehtuurista paistaa tehokkuusajattelu. Tulokset eivät välttämättä ole laadukkaita, jos ei ole tilaa sosiaaliselle hengailulle ja siitä syntyville ideoille.”
    Kolkko Aleksandria ei todellakaan kutsu viihtymään ja lörpöttelemään.
    ”Tänne pitäisi saada tyynyjä, tupakkahuoneita, kahviautomaatteja – ihan mitä vain syitä jäädä hengaamaan.”
    Leinonen keskeyttää puhetulvansa äkisti.
    ”Huomaatko, kuinka ikävää tässä on puhua? Täällä ei oikein tiedä, saako täällä hiiskahtaakaan vai onko tämä hiljaista lukemista varten. Sosiaaliset koodit ovat hakusessa. Jotenkin pitäisi osoittaa, että täällä saa kanssakäydä ihan normaaliin ääneen. Onko tämä kirjasto, tietokoneluokka vai mikä?” tutkija miettii tietopesäksi kutsutun pöytärykelmän äärellä.
    Kirjaston johtaja Matti Hjerppe tuntee puutteet.
    ”Ulkomailla on havaittu, että nimenomaan sosiaalinen puoli on oppimiskeskuksille erittäin tärkeä. Eniten harmittaa se, ettei tänne saatu kahvilaa.”
    Kahvila on kuitenkin suunnitteilla. Se valmistuu, kunhan Porthanian ja Aleksandrian välille valmistuu kävelyputki ensi vuonna alkavan Porthanian remontin yhteydessä.

Tietokoneita 24/h ja videokonferensseja maailmalle

* Aleksandriassa on yli 700 työskentelypaikkaa, joista 350:ssä on tietokone.
* Kahteen alimpaan kerrokseen pääsee ympäri vuorokauden. Käyttölupapisteestä voi noutaa 25 euron panttia vastaan ym- pärivuorokautiseen notkumiseen oikeutta-
van magneettiavaimen.
* Globaaleja audiovisuaalisia yhteyksiä voi ottaa 15 videokonferenssilaitteiston avulla.
* Atk-neuvonta auttaa tietokonepulmissa skannauksesta printtaamiseen.
* Henkilökunta auttaa maksua vastaan valo- kuvauksessa, graafisessa suunnittelussa ja videokopioinnissa.
* Kielten itseopiskelu käy Aleksandrian kuuntelu- ja puhumistiloissa.
* Kirjasto on vieläkin kaiken keskus. Kes- kustakampuksen tentittävät niteet löytyvät 100 000 kurssikirjan joukosta.
* Alakerran pystynettibaarissa on 70 lyhytai- kaiseen työskentelyyn tarkoitettua konetta.
* Vapaamuotoista ja sosiaalista opiskelua voi koetella 15 ”tietopesässä”. Ne ovat avointa ryhmätyötilaa, joista pääsee verkkoon omalla tai kirjaston tiskiltä lainattavalla kannettavalla koneella.
* Ryhmätyöskentelyyn voi myös varata yhden yhdeksästä siihen tarkoitetusta huoneesta.
* Koko rakennuksen kattaa langaton inter- netverkko. Voit siis ottaa yhteyksiä myös omalla kannettavallasi.

Roope Mokka
kuva Edulia Merenpohja

Osoite: Fabianinkatu 28 ja Vuorikatu 7. Avoinna ma-pe 8-20, la 9-16. Magneet- tiavaimella sisään kahteen alimpaan kerrokseen ympäri vuorokauden.

Ryhmätyötilojen varaus ja lisätietoja www.helsinki.fi/aleksandria