Oubs!

T:Teksti:

Pimeän kellarikäytävän portaiden alapäässä aukeaa ovi. Valo ja pitsantuoksu tulvivat käytävään ja toivottavat tulijan tervetulleeksi sokkeloiseen ja sotkuiseen kommuuniin.
    ”Katsotaan Irakin ilotulitusta. Se alkoi juuri”, oven avannut nuori mies viittilöi vierasta peremmälle.
    Käytävän varrella pienen soluasunnon makuuhuoneessa lojuu poikaporukka, jonka seuraan oven avannut Tero Heikkinen liittyy.
    Puolet Otaniemi Underground Broadcasting Systemin toimituksesta on paikalla ja seuraa CNN:n suoraa lähetystä sodasta.
    Tunnin päästä CNN:n yleisön pitäisi olla itse suorassa lähetyksessä, mutta poikia ei näytä juuri hermostuttavan. Toisaalta, eipä Oubsin katsojakunta olekaan ihan yhtä laaja kuin CNN:n.

Otaniemi Underground Broadcasting System (Oubs) on seitsemän hengen kommuuni teekkarikylän kellarissa. Siisteyttä ja yksityisyyttä on kommuunissa ihan yhtä hankala pitää yllä kuin muissakin yhteisöasumisen muodoissa, mutta asumisetuihin kuuluu oma kaapelitelevisioasema.
    Kaksikymmentä vuotta toiminut, Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan kustantama teekkari-tv näkyy 2 500 otaniemeläistaloudessa. Kanavan viisi toimittajaa ja kaksi teknikkoa valitaan vuosittaisessa haussa. Televisioon ei pääse, jos ei halua kommuuniin ja päinvastoin.
    Pestistä saa nimellistä palkkaa, josta puolet menee kommuunin vuokraan. Oubsiin voi hakea kuka tahansa opiskelija, mutta tämänvuotisessa miehityksessä on vain teekkareita. Kun pesti loppuu, asuntokin menee alta.
    Tällä hetkellä kommuunissa ja Oubsissa on mukana yksi tyttö, Pia Ojanen.
    Oubs lähettää suoraa ohjelmaa kerran viikossa torstaisin. Sen lisäksi vanhoja pätkiä pyörii luupissa yötä päivää. Valtaosa lähetyksestä tehdään itse, mutta jonkin verran näytetään myös ulkopuolisten tuottamaa häröilyä.
    Juonnot tehdään improvisoiden suorassa lähetyksessä, ja lähetyksissä on koko ajan aitoa live-tv:n tunnelmaa.

Nytkin ohjelma on myöhässä. Toisessa päässä kommuunia editoidaan vielä viimeistä reportaasia illan lähetykseen.
    Toimittaja Olli Laine ei saa Ei Iskua Irakiin -reportaasiaan valmiiksi. Ääntä ei kuulu toisesta kanavasta.
    ”Piuhat pitää vaihtaa lennossa!” teknikko Juuso Eskola kuuluttaa ja vaatii langattomien lähetysjärjestelmien hankkimista. Niin kuin hänellä on tapana.
    Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Katselijoille pitää vain tiedottaa, että ohjelmaa on luvassa hetken kuluttua. Otaniemeläiskotien televisioruuduille ilmestyykin pian tekstinkäsittelyohjelma WordPadilla kirjoitettu teksti: Pahoittelemme. Alkaa ihan kohta…
    Kulissien takana käydään kiivasta eettistä keskustelua. Pitäisikö teknikko Eskolan poistaa teknisen vian valittelutekstistä lopetus vittu… vai ei?
    Päätoimittaja Tomi Saarisen mielestä pitäisi.
    ”Se kuulostaa niin pahalta TV:ssä.”
    Lopulta lähetys alkaa, mutta uusin suunnitelmin. Kovanonnisen Laineen mielenosoitusjuttu jää toiseksi ja sen sijaan lähetyksen avaa Teekkarijäynä-reportaasi.
    Ja vain viisi minuuttia myöhässä.


”Se on sellainen Wayne’s World”, Oubs-veteraani, kommuunin entinen asukki ja Suosikin tuore toimittaja Teemu Kammonen luonnehtii entistä työpaikkaansa.
    ”Erilaisilla kokoonpanoilla asutaan televisio-studiossa. Milloin vain juolahtaa joku homma mieleen, toteutuskamat lojuvat ihan siinä vieressä.”
    Tarkoituksena on, että työt hoidetaan opiskelun lomassa ja voivat ne opintoja tukeakin. Suurin osa tämän hetken oubsilaisista opiskelee myös viestintää jossain muodossa. Television pyörityksestä ei kuitenkaan ainakaan Teknillisessä korkeakoulussa saa opintoviikkoja.
    Eikä touhulla saa juuri kuuluisuuttakaan. Ylioppilaslehti valitsi Otaniemen kampusalueelta satunnaisotannalla kymmenen opiskelijaa ja kysyi Oubsin maineesta. Vain kaksi oli edes kuullut Oubsista. Yksikään ei ollut päässyt sen tuotoksista nauttimaan.
    Katsojaluvuilla ei ole oubsilaisille paljonkaan merkitystä. Ohjelmia tehdään pääasiassa siksi, että niitä voidaan tehdä. Kommuuni on mukana ITE-mediatuotannossa – koti-splatterin, Roskaelokuva-festivaalien ja verkkohäröilyn kunniakkaassa kentässä.
    Kanava on kasvattanut silti tai juuri siksi jo melkoisen määrän isompien kanavien nykystaroja. Erityisesti MoonTV on poiminut tekijöitään Otaniemen kellarista: kanavan ohjelmapäällikkö Markku Mastomäki oli aikoinaan Oubsin päätoimittaja. Ex-MoonTV-tähden ja nykyisen mainosmies-ravintoloitsijan Sascha Remlingin Olari-productions on aikoinaan tuottanut sisältöä kellarikana    valle.
Kulttimaineen saavuttaneet homokaasu.org-verkkosivut, jotka houkuttelevat luokseen 600 000 huonon huumorin ystävää kuukausittain, ovat nekin entisen oubsilaisen Matias Ärjeen käsialaa.
    Teekkarihuumori kantaa myöhemmässäkin elämässä. Ja näkyy kanavalla.
    Oubsin viikoittaiset suorat lähetykset ovat yhtä ”Hei, ei noin voi tehdä televisiossa” -oivallusten juhlaa. Ja niin kuin teekkareiden kemuille on leimallista, usein mennään rankasti yli ja tietoinen mauttomuus lipsahtaa tahattoman puolelle.
    Oubsissa on tehty esimerkiksi interaktiivisen television historiaa. Häkki-ohjelmassa katsojat saivat suorassa lähetyksessä käskeä kanaverkosta kyhättyyn koppiin suljettua oubsilaista tekemään erilaisia asioita.
    Kolmenkymmenen alkoholiannoksen ja kaakao-silli-aterian jälkeen myrkytystilaan päätynyt hyppyytettävä sytytti häkkinsä tuleen ja antoi ylen. Yksinkertaista ja hauskaa interaktiota!
    Eipä ihme, että esimerkiksi uusmediaguru Teijo Pellinen päätoimitti Oubsia ennen siirtymistään Soneran taiteelliseksi johtajaksi.

Vaihtoehtomedia kuvaa ahkerasti myös vaihtoehtoväkeä. Asunnottomien yö, Irak-miekkarit ja Alternative partyt ovat Oubsin ajankohtaisohjelmien vakioainesta. Esiteltiinpä toimittaja Laineen Oubsille tekemää Kuokkavieras-dokumenttia viimeisimmillä Roskaelokuva-festivaaleillakin.
    Yleensä yleisö ei ole vetänyt hurjastelusta nakkia nenään.
    ”Paitsi siitä Rosvopaisti-pätkästä”, Heikkinen, kanavan toinen teknikko, korjaa. Runsaan kymmenen vuoden ikäisessä pätkässä ryhmä teekkareita seuraa lampaan matkaa laitumelta lekatainnutuksen kautta teekkarin lautaselle.
    Ei järin syvää, mutta siinä ITE-median voima piileekin. Ei tekosyvyyttä, -vakavuutta tai -älykkyyttä. Television karnevalisointi on Oubsissa arkipäivää.
    Oubsista voi toki mennä myös kunniallisiin töihin.
    ”No okei, teekkarit täältä menee jonnekin Noksulle, mutta nekin on siellä media-tehtävissä”, päätoimittaja Saarinen valottaa edeltäjiensä uraputkea.
    ”Niin, Salossa, jonkun televisio-kokoonpanolinjan päässä”, toimittaja Laine lohkaisee.
    Aika velikultia. Kuulette vielä heistä. Halusitte tai ette.

Roope Mokka
Kuvat Timo Wright