Neekeri ei kelpaa Gatesille

T:Teksti:

Jos tietotekniikan voitonmarssi olisi ollut hieman rivakampaa, Tony Halmeen kirjailijanura ja tie eduskuntaan olisivat saattaneet katketa jo aikaa sitten.
Microsoftin Word-tekstinkäsittelyohjelman upouusi versio 2002 auttaa nimittäin kirjoittajaa hallitsemaan myös sisällön poliittisen korrektiuden.
    Yritäpä kirjoittaa sana neekeri.
    Sanan alle ilmestyy vihreä virhemato, ja kun klikkaa hiiren oikeaa painiketta, huomautukselle annetaan selityskin: Tarkista sopiiko käyttämäsi sana tekstin tyyliin.
    Jo vuosia oikeinkirjoitusehdotuksillaan huvittanut tekstinkäsittelijä on hypännyt rohkeasti muodosta sisältöön. Microsoft-speakissa sopimattomia sanoja ovat neekerin lisäksi muun muassa hinttari, läski ja äijä sekä tietysti kaikki alatyyliset genitaalialueiden nimitykset. Sen sijaan mutakuono, rättipää ja berberi läpäisevät seulan huomautuksetta.
    Koneelta on kuitenkaan turha yrittää kaivaa esiin täydellistä sensuroitavien sanojen listaa. Microsoftko nyt paapoo, mitä saa kirjoittaa ja mitä ei?

Satunnainen kirjoittelija
ei ole ainoa, joka hämmentyy tietokoneohjelman sensorin roolista. Microsoft Wordin Suomen tuotepäällikkö Janne Lahti ei ole sanalistasta kuullutkaan.
    ”Minä en mistään tuollaisesta sanalistasta tiedä. Oikeinkirjoitustyökalu tilataan alihankkijalta.”
    Onko alihankkija siis kerännyt listan pannaan julistettuja sanoja?
    ”En nyt kyllä tiedä, mistä listasta on kysymys. Ei me tekstien sisältöön puututa.”
    Alihankkijaksi paljastuu Helsingin yliopiston kielitieteen laitoksen muutamien tutkijoiden omistama Lingsoft Oy, jonka perustajiin kuuluu esimerkiksi humanistisen tiedekunnan dekaani Fred Karlsson.
    Mistä pahat sanat ovat peräisin, Lingsoftin toimitusjohtaja Juhani Reiman
    ”Microsoftilta tulee englanninkielinen mallilista. Siitä katsotaan, mitkä soveltuvat suomen kieleen ja mitä listalta puuttuu. Nämähän ovat poliittisesti epäkorrektien ilmaisujen joukkoa.”
    Mutta eikö lista ole käytännössä loputon? Esimerkiksi kurakikkeli menee seulasta läpi kirkkaasti.
    ”Listalla ovat vain vakiintuneet loukkaavat sanat. Sitä päivitetään jokaisen uuden Word-version yhteydessä.”
    Voiko sanoja lisätä tai poistaa itse?
    ”Ei voi. Se johtuu Microsoftin työkalusta.”

Onkohan tämä
nyt aivan laitaa?
    Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkijan Mika Panzarin mielestä ainakin.
    ”Fantastista, toihan on hieno juttu, loistavaa! Se helpottaa kaikkia epäkorrektin kielen käyttäjiä. Sitten jos kirjoittaa ’Bill Gates on sika’ laite alkaa varmaan savuta ja suoltaa kysymysmerkkejä.”
    Bill Gates on sika.
    Ei savua vielä. Ehkä rangaistus seuraa perässä.

Roope Mokka