Luottotappioita tiedossa

T:Teksti:

Valtaosa, peräti 80 prosenttia, 18-26-vuotiasta nuorista on tyytyväisiä omaan elämäntilanteeseensa, selviää vasta julkaistusta kolmivaiheisesta Nuorten Suomi -tutkimuksesta.
    Tutkimuksen perusteella Suomi on nuorten paratiisi. Nuorten tyytyväisyys omaan taloudelliseen tilanteeseensa on kasvanut vuosi vuodelta. Asumistilanteeseen ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin tyytyväisten nuorten osuus on myös suuri, siinä 70 prosentin kieppeillä.
    Kuntaliitto ja Allianssi selvittivät nuorten asenteita, mielipiteitä ja aktiivista kansalaisuutta sekä elinolokysymyksiä vuosina 1996, 1998 ja 2001.

On aika häkellyttävää huomata, että nuoret luottavat aikaisempaa enemmän ihan kaikkiin instituutioihin, joita tutkimuksessa keksittiin kysyä: oikeuslaitokseen, kansainvälisiin suuryrityksiin, sosiaaliturvajärjestelmään, puolustusvoimiin, Euroopan unioniin…
    Vain terveydenhoitojärjestelmään luottavien osuus on romahtanut 63 prosentista 62 prosenttiin. Pientä särmää tuo taas se, että nuoret luottavat kansanedustajiin, mutteivät äänestämällä vaikuttamiseen.

Tutkimuksen perusteella voi pitää ilmiselvänä, että nuorten luottamus koulujärjestelmämme yhteiskunnallisen opetuksen tasoon on taatusti kasvanut. Itse en olisi ihan samaa mieltä, en Nuori Suomi -tutkimuksen, mutten varsinkaan eduskuntavaalituloksen perusteella.
    Näissä vaaleissa nuoret eivät luottaneet nuoriin – eduskunnassa on vain kuusi alle kolmikymppistä kansanedustajaa. Sen sijaan oikeistopopulistinen entinen nyrkkeilijä voitti nuorisovaalit ja sai helsinkiläisiltä 16 000 ääntä. Pahaa pelkään, ettei moni tajua olevansa hieman liian luottavainen.
    Tony Halme -todellisuudessa elävät nuoret luottavat, että Suomesta poistuu se vihoviimeinenkin ongelma, kansanedustajien poissaolot. Kai he luottavat siihenkin, että YK hoitaa maailmanrauhan, WTO maailmantalouden, GATS koulutusjärjestelmän ja yli viiskymppiset kansanedustajamiehet tulevaisuuden eläkeratkaisut, huoltosuhteen vääristymät ja työvoimapolitiikan ihan vaan meidän sukupolvemme parhaaksi.

Liian luottavaisia höynäytetään. Suomalaisnuorten tiedot poliittisten puolueiden eroista ja ominaispiirteistä ovat heikot, ja koulujen ja puolueiden olisi jo paniikissa mietittävä, miten uskoa vaalijärjestelmään ja äänestämiseen vahvistetaan.
    Jokaisen on tuotava omat näkemyksensä räväkämmin esiin, ja nuortenkin pitäisi tehdä tiukempia vaatimuksia. Realismia – ei nyrkkejä – kehiin.

Anna-Liina Kauhanen