Reilun kaupan seksiä

T:Teksti:

”Toiminta tulee olemaan samantyyppistä kuin ammattiyhdistyksissä yleensäkin. Me jaamme tietoa jäsenille sukupuolitaudeista ja neuvomme ongelmatilanteissa. Pyrimme saamaan seksialalla työskentelevien oman näkemyksen mukaan keskusteluun”, liiton tiedottaja ja Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Anna Kontula kertoo.
Kontulan mukaan alalla työskentelevät naiset ovat huolestuneita siitä, että ennen pitkää yhteiskunta puuttuisi muihinkin seksialoihin kuin vain prostituutioon.
Liitto vastustaakin yksimielisesti seksiasiakkuuden kriminalisointia.
”Vapaaehtoisesti alalla oleville prostituoiduille asiakkuuden kriminalisointi olisi uhka elinkeinolle. Lisäksi se loukkaisi aikuisen naisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Jos on puhe täysivaltaisista ihmisistä, on aina arveluttavaa, jos kolmas osapuoli tulee väliin kertomaan, miten seksiä kuuluu harrastaa”, Kontula sanoo.

Kontulan mukaan
prostituoidun asema heikkenee, jos seksin ostaminen kriminalisoidaan. Silloin yhteiskunta tuomitsisi naisen ostamisen ja asiakkaan välittäisi vielä nykyistäkin useammin joku toinen, mikä lisäisi parittajien määrää.
”Yhteiskunnalle suunnattu symbolinen ele tarkoittaisi käytännössä konkreettisen väkivallan lisääntymistä.”
Yhteiskunnan tukiverkoston tulisi olla niin kestävä, ettei kenenkään tarvitsisi myydä seksiä, Kontula sanoo. Hän uskoo kuitenkin, että laittoman seksityön erottaminen yhteiskunnan sääntöjä rehellisesti noudattavasta on mahdollista.
”Siksi alalla tarvitaan myös eettisiä pelisääntöjä kuten kaikessa muussakin kaupankäynnissä. Voitaisiin esimerkiksi kehitellä ajatusta reilun kaupan pornosta. Sellaisessa tuotteessa voisi sitten olla jonkinlainen norsumerkki osoittamassa, ettei ketään ole pakotettu tai käytetty harmaata työtä.”

Eikö perustetussa järjestössä ole kuitenkin kyse epätavallisen hyvässä asemassa olevien seksialan työntekijöiden liikkeestä? Miten Seksialan liitto tavoittaa rikollisliigojen maahan kuljettamat naiset, jotka kuitenkin ovat suuri osa maamme seksityöläisistä?
Kontulan mukaan Suomessa ei ole tilastotietoja prostituoitujen määrästä ja kansallisuuksista. Olemassa olevat luvut vääristävät todellisuutta.
”Ainoat luvut ovat poliisilta. Kun ulkomaalaiset rikollisjärjestöt jäävät kiinni, ulkomaalaisten prostituoitujen määrä korostuu. Ei esimerkiksi toinen tiedottajamme ja suomalainen prostituoitu Lady Johanna ole koskaan joutunut poliisin kanssa tekemisiin”, Kontula sanoo.
”Toiseksi, ay-liikkeet ovat aina olleet hyväosaisten, oman alansa eliitin perustamia. Eihän kenellekään tule mieleen, että kirjapainotyöläistenkään olisi ollut parempi olla aikoinaan järjestäytymättä vain siksi, että he olivat hyväosaisimpia työläisiä.”

Anne Korppila