Piinaa ja piikittelyä Siltavuorenpenkereellä

T:Teksti:

Filosofian laitoksen opiskelijoiden riveissä kuhisee. Ainejärjestö Dilemmassa on syntynyt kiivas keskustelu laitoksen opiskeluilmapiiristä. Hurjimpien väitteiden mukaan opiskelu laitoksella johtaa mielenterveysongelmiin.
    Keskustelu sai alkunsa Dilemman postituslistalla. Filosofian opiskelija Sari Ahonen postitti palstalle ainejärjestön lehteä Minervan Pöllöä varten tekemänsä mielipidekirjoituksen. Minervan Pöllö ei kuitenkaan julkaissut kirjoitusta.
    Arvostelijoiden mielessä laitoksella on käynnissä jatkuva nokitteleva tietokilpailu, jossa tiedoissa häviävää pilkataan armotta. Piikittelystä syytetään sekä opettajia että toisia opiskelijoita.
    “On ihan absurdia, että ihmiset eivät uskalla mennä proseminaariin ennen kuin kolmantena tai neljäntenä vuonna – kun ollaan omasta mielestä jo tarpeeksi kovia filosofeja”, teoreettisen filosofian opiskelija Annika Rauhala kuvaa.
    “Ensin pitää valita oppi-isä, lukea ja omaksua kaikki teokset, artikkelit sekä kirjeenvaihto rakastajattaren kanssa.”
    Dilemman puheenjohtaja Ilmari Helin tuntee ongelman.
    “Akateemiseen ilmaisumuotoon kiinnitetään ehkä kohtuuttoman paljon huomiota. Aina ei filosofinen innostus sovi siihen muotoon ilman latistumista”, hän analysoi, mutta arvioi silti pahimman olevan jo takana.
    “Meidän on pitänyt ainejärjestönä tehdä hurjasti töitä ja järjestää sosiaalista kanssakäymistä opiskelijoiden ja laitoksen väen kanssa. Suurin osa kaikkein epäsosiaalisimmista tyypeistä on jo siirtynyt eteenpäin elämässään.”
    Helinin mukaan osasyynä ilmapiirin kireyteen on ollut kilvoittelu “oikean filosofin” statuksesta. “Olemme pyrkineet rikkomaan tätä ja esittelemään laitoksen edustajat uusille opiskelijoille ihan kaveripohjalta.”
    Niinpä kahvi on tutustumistilaisuuksissa vaihtunut viinin ja pelkkä ravintola Savannassa argumenteilla nokittelu hieman aktiivisempaan fuksitukseen.
    Filosofian laitoksen henkilökunta ei pidä ilmapiiriä suurena ongelmana.
    “On epäselvää, kuinka laajaa tyytymättömyys on ja kuinka hyvin esitetyt väitteet edustavat laajan ja kirjavan opiskelijajoukon yleistä mielipidettä”, toteaa professori Gabriel Sandu.
    “En ymmärrä opiskelijoita, jotka kärsivät huomion kiinnittämisestä kirjalliseen muotoiluun proseminaareissa ja seminaareissa. Filosofian laitos on osa Helsingin yliopistoa ja meillä katsotaan akateemiset muotoseikat tärkeiksi. Emme ole ammattioppilaitos.”

Roope Mokka