Undergroundia Pohjolan perukoilta

T:Teksti:

Ensisilmäyksellä kuvat näyttävät miltä tahansa perinteiseltä sarjakuvalta. Mies ja nainen keskustelevat ja suutelevat. Tarkempi perehtyminen teksteihin kuitenkin saa epäuskoiseksi: mieshän toivoisi vaimonsa olevan ruumis! Ja vaimo vain toteaa, että älä nyt taas viitsi. Musta huumori on näköjään taas muodissa.
    Sarjakuva on peräisin Kalervo Palsan albumista Eläkeläinen muistelee – Harmaa komedia. Irvokkaan hauska sarjakuva kertoo tasapainoisen ja menestyvän Hannu Kolin tarinan. Koli on uuttera nekrofiili, sadisti ja murhaaja.
    Vuonna 1971 piirretty Eläkeläinen muistelee julkaistiin vasta lähes kaksikymmentä vuotta sen valmistumisen jälkeen. Ajat tuskin muuttuivat nekrofilialle suopeammiksi, mutta 1990-luvulla makaaberi ote ei enää järkyttänyt.

Kittiläläinen Kalervo
Palsa (1947-1987) aloitti sarjakuvien piirtämisen ennen kuin kuin osasi lukea tai kirjoittaa. Taiteenlajin valintaan vaikuttivat käytännön syyt: perheellä ei ollut varaa ostaa maaleja.
    Palsa piirsi sarjakuvia koko ikänsä ja hänen sarjakuvatuotantonsa on poikkeuksellisen runsas: Kiasmaan on varastoitu kolmatta tuhatta sivua sarjakuvaoriginaaleja.
    Palsan sarjakuvissa ja maalauksissa on paljon kuvallista samankaltaisuutta ja niissä toistuvat kuoleman, seksin ja vallankäytön teemat. Palsa toteaakin sarjakuvatuotannostaan erään kirjeensä loppusanoissa: ”Sarjakuvani ovat syntyneet aikana, jolloin maalasin, runkkasin ja haudoin itsemurhaa, joten ne ovat sentyylisiä.”
    Eläkeläinen muistelee paljastaa tasapainoisen ja menestyvän ihmisen voivan ajatella ja tehdä mitä tahansa. Pikkuporvarillisuuden julkisivun takana kihisee raadollinen todellisuus.
    Palsan sarjakuvia julkaistiin hänen elinaikanaan vain omakustanteessa Minun Getsemane (1974) ja joitakin lyhyitä tarinoita. Kuoleman jälkeen häneltä julkaistiin Pekka Rönkön toimittama lyhyitä kertomuksia sisältävä Kuolema ja intohimo (1988) sekä varsinainen sarjakuvapääteos, Eläkeläinen muistelee (1990).
    Eläkeläisen valmistumisen aikoihin Palsa oli kiinnostunut underground-sarjakuvasta. Sen aihepiiriin kuuluvat seksuaalisuus, väkivalta ja näiden kytkeytyminen yhteiskunnalliseen elämään. Palsan kittiläläistä undergroundia voi syyskuussa lukea tuoreena versiona, kun Like-kustantamo julkaisee albumin uusintapainoksen.

Päivi Liski

Kalervo Palsa: Toinen tuleminen -näyttely Kiasmassa 14. 9. 2002 – 5. 1. 2003.