Yhden totuuden terrori

T:Teksti:

Jos et ole meidän puolellamme, olet meitä vastaan.
    George W. Bush ei ole yksin vaatimuksensa kanssa. Suomessakin on vaadittu, että maan poliittisen johdon ja lehdistön tulisi asettua selkeästi tukemaan Yhdysvaltoja terrorismin vastaisessa kampanjassa. Esimerkiksi vtt Risto Volanen kirjoitti Helsingin Sanomissa (21.1.2001), että suomalaisten, sekä poliitikkojen että median, tulisi olla Yhdysvaltain puolella.
    Eurolobbari Volasesta on ollut kiusallista seurata suomalaista monipuolista julkisuutta ja verrata sitä monen muun länsimaan julkisuuteen. Suomessa yritettiin ymmärtää tapahtuman taustoja, eikä vain tuomita, kuten monissa muissa länsimaissa.
    Tuomitseminen ilman ymmärtämistä eli asioiden yksinkertaistaminen ilman tosiasioita on hyvin kiusallista. Eikä vain kiusallista vaan vaarallista.
    Yhdysvalloissa terrorismin vastaisesta kampanjasta on tullut kansakunnan yhteinen hanke, jota osa lehdistöstäkin ajaa. Pahimmillaan tämä on johtanut ajojahteihin ja julkisen sanan törkeään väärinkäyttöön.
    Esimerkiksi Etelä-Floridan yliopiston professorin Sami al-Arianin tapauksessa media on toiminut syyttäjänä ja tuomarina ajojahdissa, joka muistuttaa 1950-luvun kommunistivainoja. Palestiinalaissyntyinen professori teilattiin mediassa terroristiksi palestiinalaisten itsenäisyyttä tukevien mielipiteiden vuoksi. Esimerkki on ääritapaus – mustavalkoisuus ei vaivaa suinkaan kaikkia yhdysvaltalaisia journalisteja. Mutta kuvaava ja hälyttävä esimerkki se silti on.
    Kun journalismin tai politiikan taustalle tulee yksi totuus, on demokratia vaarassa. Siksi esimerkiksi Venäjän kehitys on pelottavaa. Venäjällä lopetettiin vastikään 6-kanava, joka oli viimeinen Putinin hallinnosta riippumaton valtakunnallinen tv-kanava. Se kertoo, mitä yhden totuuden julkisuus lopulta tarkoittaa. Valtakoneiston kritiikki hankaloituu, eikä diktatuuri ole kaukana.
    Nyt kaikki Venäjän valtakunnalliset tv-kanavat tukevat varmasti kritiikittömästi kampanjaa “terrorismia” – siis tsetseenejä vastaan.
    Yhden näkökulman vaatiminen sulkee ulkopuolelle mahdollisuuden totuuteen.
    Oli kyse millaisesta terrorismista hyvänsä, sekä reaktioiden että vastakeinojen tulee olla demokratian pelisääntöjen mukaiset. Avoimuuden ja moniäänisen julkisuuden merkitystä ei voi korostaa liikaa.

Heikki Valkama