Kansantaloustieteilijän sota

T:Teksti:

Yhdysvallat sotii terrorismia vastaan ja tukee samanaikaisesti terroristijärjestöjä. Kaksinaamaisen toiminnan taustalla on pyrkimys saada taloudellisia voittoja Keski-Aasiassa. Näin väitti Ottawan yliopiston kansantaloustieteen professori Michel Chossudovsky vieraillessaan Suomessa tammikuun puolivälissä.
    “Tämä ei ole sotaa terrorismia vastaan, se on tekosyy valloitussodalle”, sanoi Chossudovsky.
    Chossudovskyn väitteet ovat hurjia. Hänen mukaansa syyskuun 11. päivän terrori-iskut tarjosivat verukkeen sodan aloittamiseen. Yhdysvallat on pitkään halunnut tunkeutua Keski-Aasiaan päästäkseen hyödyntämään sen runsaita luonnonvaroja. “Laajemmin kyse on uusien taloudellisten alueiden valtaamisesta, mikä on osa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.”
    Yhdysvallat käyttää Chossudovskyn mukaan valtioterrorismia ulkopolitiikan välineenä. Hän epäilee Pakistanin tiedustelupalvelun isi:n olleen osallisena syyskuun terrori-iskuihin ja toteaa Yhdysvaltain rahoittaneen isi:ä.
    Lisäksi cia värväsi ja koulutti Osama Bin Ladenin. “cia myöntää sen, mutta he sanovat myös, että Bin Laden kääntyi meitä vastaan.”
    Chossudovskyn mukaan cia esittää julkisuudessa viatonta uhria, vaikka se käytti Bin Ladenia hyväkseen vielä Bosnian sodassa. usa:n hallinnon ja Bin Ladenin yhteyksien todisteena on Yhdysvaltain republikaanipuolueen julkaisema dokumentti, jossa asia Chossudovskyn mukaan todetaan suoraan.
    Kaikki väitteensä Chossudovsky sanoo voivansa todistaa virallisista lähteistä. Hän käyttää tausta-aineistona tilastoja, haastatteluja, virallisia dokumentteja ja uutistoimistojen sähkeitä.
    Erityisesti hän korostaa, että ihmisten pitäisi oppia lukemaan lehtensä huolellisemmin, koska lähes kaikki olennainen löytyy tarkalla lukemisella.
    Terrorismilausuntojensa lisäksi Chossudovsky tunnetaan monille kielille käännetyn Köyhyyden globalisointi -teoksen kirjoittajana. Kirjassaan hän suomii rankalla kädellä Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston imf:n apupaketteja kolmannen maailman maissa. Chossudovskyn mukaan apupaketit ovat johtaneet ennenäkemättömään kurjistumiseen ja köyhtymiseen.
    imf:n toiminnan taustalla on Chossudovskyn mukaan pyrkimys saada kehitysmaat länsimaiden kontrollin alle.
    Apupaketit eivät anna kehitysmaille mahdollisuutta maksaa velkojaan takaisin, vaan päinvastoin ne pakotetaan ottamaan lisää velkaa. Velkakierteen kuristusotteessa maat pakotetaan lakimuutoksiin, jotka hyödyttävät länsimaita ja suuria yhtiöitä. Köyhyyden muuttaminen maailmanlaajuiseksi turvaa Suomenkin hyvinvoinnin.
    Kaikki eivät yhdy näkemyksiin.
    “Kun kuuntelen Chossudovskyä, niin hän ei sano mitään hyvää maailman tilasta tai sen menemisestä parempaan suuntaan. Lama, lama, lama ja lama”, kommentoi ulkoministeriön ekonomisti Jaakko Kangasniemi.
    Häntä häiritsee Chossudovskyn tapa tehdä tutkimusta. “Chossudovsky käyttää tilastoja silloin kun ne tukevat hänen väitteitään ja leimaa numerot vääristellyiksi kun ne eivät tue. Hän ei tarjoa mitään johdonmukaista selitystä sille, miten todistusaineistonsa valitsee, vaan etsii yksioikoisille näkemyksilleen tukea lukemalla evidenssiä kuin piru raamattua.”
    Toisaalta Kangasniemi ymmärtää Chossudovskyn kirjan perusajatuksen, huolen maailmasta.
    “On pöyristyttävää, että meillä on kaksi miljardia ihmistä köyhyydessä, vaikka teknisesti ei ole mitään estettä sille, että kaikki olisivat ravittuja ja rokotettuja.”
    imf ei myöskään saa varauksetonta tukea Kangasniemeltä, mutta Chossudovskyn väitteiden asemesta hän kehottaa lukemaan uskottavampia Maailmanpankin ja imf:n kriitikoita. “Dani Rodrik on hyvin lähellä sitä mitä kansalaisjärjestökriitikot sanovat. Kunnollisia eväitä perusteltuun dialogiin olisi olemassa.”

Esa Mäkinen

Michel Chossudovsky: Köyhyyden globalisointi. Like 2001.
http://www.demglob.de/rodrikpaper.html. Dani Rodrikin artikkeli “Four simple principles for democratic governance of globalization”