Suominen: Kuinka selväjärkistä on onnellisuus?

T:Teksti:

Nuori nainen asteli katse betonissa lääkäriasemalle ja tapasi siellä fiksun valkotakkisen tohtorin. Lääkäri kuunteli naisen ensimmäisen, itkun tirskahdukseen päättyvän virkkeen ja otti reseptivihkon käteensä.
    Nainen kertoi olevansa hyvin onneton ja sai lääkäriltä Cipramil-lääkemääräyksen. Sellainen on kirjoitettu tuhansille muille onnettomille suomalaisille, jotka tekevät Cipramilistä maamme ostetuimman reseptilääkkeen ja Cipramilin kehittäjästä Lundbeckin lääketehtaasta menestyvän yrityksen.
    Resepti taskussaan nainen laahusti aikaisempaa hieman toiveikkaampana takaisin työpaikalleen, jossa hän hitusen huojentuneena jaksoi miettiä murheitaan tarkemmin. Esimerkiksi sitä, että jos hän lääkäriasemalla poikkeamisen sijaan olisi antanut piut paut loppupäivälle ja lähtenyt puistoon syömään jäätelöä, hän olisi voinut onnellistua hieman.
    Nainen ajatteli hieman lisää asioita, jotka häntä masensivat, ja päätteli olevansa vain selväjärkinen. Parisuhde oli onnettomalla tolalla, työ ahdisti ja perheenjäsenilläkin oli ongelmia. Jos hän nykyisessä elämäntilanteessaan ja kovan ja epävarman maailman ympäröimänä olisi yhtään onnellisempi, hän olisi terapian, lääkärin ja lääkkeiden tarpeessa paljon kipeämmin.
    Lääkäristä oli loppujen lopuksi eniten apua reseptin kirjoittamisen jälkeen. “Onhan tuossa syytäkin masentua”, lääkäri oli lausunut rauhallisen ystävällisesti ja poistanut naisen jännittyneiltä hartioilta suuren palan syyllisyyttä.
    Haastava työ ja antoisat ystävyyssuhteet kun olivat saaneet naisen ajattelemaan, että eihän hänellä ole syytä, oikeutta tai lupaa valittaa saati masentua. Isoisän ajan ongelmiin ­ köyhyyteen ja sotaan ­ verrattuna maitokahvisukupolven nainen eli paratiisissa. Ja moni muu oli varmasti paljon surkeammassa jamassa.
    Masennus tuntuu pahalta, mutta sitä pitäisi kuunnella tarkasti ja panikoimatta. Se voi merkitä tervettä reaktiota vastoinkäymisten ja väsymyksen yhdistelmään. Se voi yksinkertaisesti olla signaali siitä, että teemme asioita, jotka vaurioittavat meitä. Se voi kertoa meille täysin sopimattomasta työstä, elämäntavasta tai parisuhteesta.
    Masennuslääkkeet voivat olla korvaamaton apu suosta nousemiseksi tai vaikean masennuksen hallitsemiseksi, mutta lievemmissä tapauksissa tärkeintä itseapua on usein antaa itselleen lupa paskamaisiinkin mielialoihin.     Seuraavana päivänä nainen meni Ruttopuistoon jäätelölle ja lohkaisi päivästään luvallista pitemmän lounastauon (lounastunti se ei tosin vieläkään ollut). Hän ei muistanut, minkä takin taskuun resepti jäi. Illalla kyllä taas vähän itketti Leonard Cohenin kähinää kuunnellessa, mutta siitä ei tullut huonoa omatuntoa. Seuraavana päivänä voisi ensin mennä uimaan ja miettiä sitten mitä reseptillä tekisi.

Heli Suominen
Kirjoittaja on Pariisissa asuva toimittaja.