Oletko piilovihreä, Tommi Laitio?

T:Teksti:

Miten tehdään laitiotaklaus? “Se tehdään mahdollisimman siististi, jälkiä jättämättä.”
    Oletko oikeistolainen vai vasemmistolainen?
    “En kumpaakaan. En näe tarvetta asemoitua sille asteikolle. Se on liian yksiulotteinen.”
    Edustat ainejärjestöjä. Mitä aineita käytät?
    “Tuota… olutta ja vahvempia alkoholeja. Tupakkaa en ole ikinä maistanutkaan. Sinänsä sillä saralla olen puhtoinen partiolainen. Sama koskee huumeita. Hyvää ruokaa, jossa ei ole sieniä eikä lihaa.”
    Mihin Tommi Laition hallitus tulee ottamaan kantaa?
    “Ainakin siihen, että koulutus Suomessa säilyy maksuttomana. Ja että opintoaikoja ei rajoiteta. Opintotukea pitäisi nostaa. Ja jos makasiinit pysyvät vielä ensi vuonna agendalla, niiden puolesta. Näyttää siltä, että siihen on pakko vielä ottaa kantaa.
    Jos olisit Helsingin yliopiston rakennus, mikä olisit?
    “Tieteiden talo. En ole edes varma, onko se yliopiston omaisuutta. Siellä järjestetään ainakin luentoja. Se on makea rakennus nimensäkin puolesta.”
    Ydinvoima? “Ei.”
    Heräät aamulla taas opetusministeri Maija Raskin ja Helsingin yliopiston rehtori Kari Raivion välistä. Mitä on tapahtunut?
    “Kuulostaa siltä, että yliopistojohdon ja ylioppilaskunnan illalliset muuttuvat joka kerta rajummiksi ja kutsulistaa laajennetaan.”
    Mitä ylioppilaskuntapolitiikasta puuttuu?
    “Keskustelua voisi olla huomattavasti enemmän – ja poliittisuutta. En tarkoita puoluepoliittisuutta tai aatesuuntaan sitoutunutta poliittisuutta, vaan että ratkaisulle vaaditaan perusteluita ja niitä kyseenalaistetaan.”
    Kuka näki sinut viimeksi alasti?
    “Jos ollaan täsmällisiä, olin vaalivalvojaisten jatkoilla samassa saunassa Ylioppilaslehden päätoimittajan kanssa.” (Päätoimittaja korjaa: kyseessä oli vuosijuhlien jatkot.)
    Keksi seuraavat viisi kysymystä itse:
    Sinua väitetään piilovihreäksi.
    “Se johtuu siitä, että olen vastannut ympäristöasioista ja työskennellyt ympäristöjärjestössä (Dodo ry). Kuvani Helsingin kaupunkisuunnittelusta on aika lähellä vihreitä. Mutta toisaalta jos puhutaan HYY-tasolla, mun on helpompi samaistua ainejärjestöjen edustajistovaalitavoitteisiin kuin vihreiden.” Onko sinulla poliittisia idoleja?
    “Kofi Annan on oikeasti mainio äijä. Ennen Millenium Summittia luin sen kirjoittamia vetoomuksia köyhyyden poistamisesta ja aidsin vastaisesta taistelusta. YK:n rajoissa hän on vaatinut radikaaleja rakennemuutoksia.
    Kotimaassa Claes Andersson. Olin vahvasti myötävaikuttamassa siihen, että Andersson oli puhumassa HYY:n vuosijuhlissa. Hän ymmärsi kulttuuriministerinä vastuualueensa.
     Mitä tarkoittaa valintapuheessa julistamasi rosoinen kaupunkikulttuuri?
    “Siitä on muodostunut HYY:n hallituksessa vitsi. Jossain Liisaleenan baariheimo-kolumnissa sanottiin, että älykköpinnistelijät puhuvat usein rosoisesta kaupunkikuvasta. Se tarkoittaa, että kaupunki on moniarvoinen ja salliva. Hyvä esimerkki olisi laillinen sähkökaappi-ilmoittelu.”
    Missä asioissa olet konservatiivi?
    “Yhteiskuntatieteilijöille tyypillisellä tavalla suhtaudun teknisiin vimpaimiin skeptisesti, varsinkin sellaisiin, joiden tarkoitus on helpottaa ihmisten työskentelyä kotona. Olen voimakas yhteisöllisyyden puolustaja. En ole ensimmäisenä vaatimassa sitä, että luentoja voi seurata netin kautta kotona.”
    Muuttuuko mikään, kun lähes sama hallituspohja jatkaa?
    “Kun EU-puheenjohtajuuksista sanotaan, että se on junan ohjaamista raiteilla eteenpäin ja sopeutumista vastaan tuleviin tilanteisiin, se on sitä pitkälti täälläkin. Nykyistä enemmän joudutaan huomioimaan oman yliopiston asioita, kuten kampusrakennetta ja kontaktin luomista ylioppilaskunnan ja sen jäsenten välillä.”

Heikki Valkama