Kannattaako kaasua tuhlata?

T:Teksti:

Muutama viikko takaperin postiluukusta tipahti kaasulasku. Koska käytän kaasua vain ruuanlaittoon ei summa ollut suuren suuri, mutta uudet laskutusperusteet herättivät mielenkiintoni.
     Kaasukuution hinta oli laskenut kolmannekseen, mutta tilalle olivat vastaavasti tulleet kiinteät kuukausittaiset siirtomaksut. Reilusti yli 80% laskun loppusummasta muodostui kuluista, joihin kulutukseni ei mitenkään vaikuta.
    Soitto Suomen Kaasuenergian asiakaspalveluun paljasti, ettei laskutukseen käytön mukaan ole enää paluuta. Sen sijasta tarjottiin kuitenkin uutta palvelua: kiinteää kuukausimaksua vastaan voisin käyttää kaasua mielin määrin. Mielenkiintoista kyllä kuukausittainen maksu olisi alempi kuin nyt maksamani kuukausittainen siirtomaksu.
     Miksi laskutusperusteet muuttuivat, Suomen Kaasuenergian toimitusjohtaja Jarko Alanko?
     ”Muutos johtuu uudesta Kaasumarkkinalaista. Nykyään hinnoittelun täytyy olla läpinäkyvää, eli siirtomaksu ja kulutus täytyy laskuttaa erikseen.”
    Entäpä uusi kiinteään hintaan perustuva laskutus, johtuuko sekin laista?
    ”Ei, siinä on kyseessä uusi palvelu.”
    Miten kiinteä maksu voi olla kuukausittaista siirtomaksua alempi, vaikka asiakas voisi alkaa lämmittää asuntoaan liedellä?
    ”Me otamme tässä tietoisen riskin. Perussyynä ovat mittariasiakkaiden mukanaan tuomat korkeammat kustannukset, joiden alenemisen haluamme siirtää suoraan kuluttajille.”
    Mutta eikö ole vähän outoa noin kestävää kehitystä ajatellen, ettei säästeliästä kuluttajaa palkita mitenkään?
    ”No onhan se. Aikoinaan emme lähteneet mukaan tällaiseen juuri näistä ympäristösyistä, mutta nyt olemme päättäneet seurata kansainvälisiä trendejä tässä asiassa.
    Eikö ympäristöä ajatellen olisi pikemminkin syytä kannustaa kuluttajia vähentämään kaasun käyttöään?
    ”Miksi kaasun käyttöä tulisi vähentää, sehän korvaa muita, haitallisempia energiamuotoja? Mitä taas tulee energian kokonaiskulutuksen vähentämiseen, täytyy aina miettiä, mistä kaikesta sitä on sitten valmis luopumaan.
    Helsingissä on reilut 31 000 kaasuliettä, joihin kaikkiin toimitatte kaasun. Minkälainen osuus helloilla on kokonaismarkkinoistanne?
    ”Tuollaiset alle 10 prosenttia.”

Juha Merimaa